Skip to main content

6 Tips Memilih Minyak Ikan Omega 3 Yang Terbaik!

Tadi ada terbaca mengenai cara pilih minyak ikan omega 3 yang terbaik. Jadi, takde lah bila kita beli minyak ikan omega 3 ini kita rasa tidak berkesan atau tidak effektif.


Lagi satu, kalau tengok kat pasaran kat luar sana terdapat pelbagai brand minyak ikan kan? Jadi kita pun pening nak pilih minyak ikan omega 3 yang mana satu yang terbaik.

Harga minyak ikan kat luar sana pun agak mahal juga, jadi kalau boleh kita beli minyak ikan omega 3 ini yang betul betul tulen.

Betul tak?

Tips Pilih Minyak Ikan Omega 3

Maka, hari ini Ms J nak berkongsi mengenai cara pilih minyak ikan omega 3 yang terbaik. Moga boleh menjadi panduan kita semua dalam memilih minyak ikan omega 3.

Siapa Pengeluar?

Ini adalah satu satu tips yang kita boleh guna bila nak pilih minyak ikan omega 3 yang terbaik. Sebelum beli minyak ikan omega 3 ini cek dulu siapa company pengeluar minyak ikan omega 3 ini.

Kalau boleh, belilah daripada company yang telah lama bernaung, sebabnya company yang macam ini adalah company yang kukuh!

Purity Dan Safety

Tips pilih minyak ikan omega 3 ini mungkin ramai yang tidak tahu. Sebelum kita beli minyak ikan omega 3 ini kita cek terlebih dahulu, adakah minyak ikan ini telah melalui proses molecullar distillation?

Proses ini penting, sebab dengan adanya proses ini membolehkan EPA dan DHA berpisah dengan heavy metal, sekaligus membolehkan toksin dibuang.

Jadi, takdelah nanti kita ambil minyak ikan omega 3 ini bersama sama dengan toksin.

Bukan itu sahaja, malah proses ini membantu mengurangkan bau dan rasa ikan tersebut.

Saiz Ikan

Saiz ikan juga memainkan peranan dalam memilih minyak ikan oemga  3 ini.Saiz ikan yang besar menjadikan logam berat lebih banyak berkumpul berbanding ikan yang kecil.

Jadi, untuk pilih minyak ikan yang tebaik, pilihla minyak ikan yang diperbuat daripada saiz ikan kecil.


Kemapanan Atau Sustainability

Maksudnya di sini adalah company yang menghasilkan minyak ikan ini, mengambil kira populasi ikan yang diambil untuk membuat minyak ikan.

Bukannya company yang main tangkap muat je semua saiz ikan, dan semua ikan tersebut diproses untuk dijadikan minyak ikan..

Nak lagi bagus, company tu mestilah mendapat pengiktirafan daripada friends of the sea, iaitu sebuah jabatan yang menjaga populasi laut.


Lemak Ikan Atau Lemak Hati Ikan

Seperti yang Ms J katakan tadi, kat luar sana terdapat pelbagai brand minyak ikan. Kita pun pening nak pilih yang mana satu minyak ikan terbaik.

Salah satu tips pilih minyak ikan adalah pilihlah minyak ikan yang mengandungi 85 % dan ke atas minyak ikan berbanding dengan lemak ikan!

Kapsul Yang Halal

Biasanya minyak ikan ini didatangkan dalam bentuk kapsul. Jadi,kita sebagai pengguna mestilah pilih kapsul minyak ikan daripada sumber halal, yang mana telah mendapat pengiktarafan daripada JAKIM

Harapnya kesemua 6 tips ini boleh menjadi panduan kita semua dalam memilih minyak ikan omega 3 yang terbaik.


Dan kalau nak tahu, salah satu brand minyak ikan yang telah memenuhi ciri ciri di atas adalah omega guard daripada shaklee!Comments

Popular posts from this blog

Khasiat Buah Pear Yang Ramai Tak Tahu!

Nah buah pear! Sebenarnya Ms J ni jarang nak makan buah, apatah lagi buah buahan import seperti buah pear ni. Tapi disebabkan oleh nak diet dan sihat, maka terpaksalah ambil buah pear ni. Sebenarnya, tak tahu nak beli buah apa semalam. Pergi pasar malam ternampak buah pear yang besar besar dan cantik, maka terjebak juga untuk beli.hehe Buah pear ni Ms J panggil sebagai buah lai. Iyalah lain negeri lain juga panggilan untuk buah pear ni kan.Dalam bahasa sains nya buah pear ini dikenali sebagai pyruss spp. Sebenarnya buah pear ni ada dua jenis, ada yang kulit hijau dan kulit kuning air macam tu. Buah pear ini sering dicari oleh ramai orang kerana ianya banyak dijual di pasar basah, pasar malam, pasar tani, dan mana mana pasaraya. Lagi satu buah pear ni diminati oleh ramai orang kerana harganya yang murah dan berpatutan. Bukan sebab harganya yang murah je , tapi buah pear ini mempunyai khasiat yang tersendiri.  Antara khasiat buah pear ini adalah bertindak sebagai

Set Buang Angin Dalam Badan Shaklee

Masalah angin dalam badan? Ya, ramai diantara kita mengalami masalah angin dalam badan. Bukan kata orang tua je, malah kita yang muda pun ada masalah angin dalam badan ini. Salah makan sikit dah kena angin dalam badan. Malah, ada yang menderita masalah angin dalam badan ini sampaikan muntah-muntah, pening kepala dan sebagainya. Ishh, teruk juga kalau lihat kesan angin dalam badan ini. Dan dengan sebab itulah kita digalakkan untuk mencari rawatan alternatif untuk mengusir angin dalam badan. Salah satu cara yang kita boleh ambil untuk mengurangkan angin dalam badan adalah dengan mengambil supplement seperti set angin dalam badan shaklee. Set Buang Angin Dalam Badan Shaklee  Set buang angin dalam badan shaklee ini terdiri daripada : Pepperminth Ginger Plus Pepperminth ginger plus daripada shaklee ini terdiri daripada halia, pudina, jintan manis, dan annise Ianya sangat bagus dalam masalah membuang angin dalam badan, malah banyak lagi fungsi lai

Petua Tradisional Mengurangkan Tibi

Bila kita mengalami batuk yang berterusan mesti suspek Tibi  kan? Pastu mula lah orang lain takut untuk mendekati orang tersebut, sebab takut-takut nanti terkena juga Lagi satu bila makan jeruk banyak sangat mesti kita batuk-batuk kan?Errr boleh jadi Tibi jugak ke?Tidak. Ianya bukanlah petanda Tibi. Jom Jam kongsikan info pasal Tibi ni. Tibi atau nama saintifiknya adalah tuberculosis merupakan penyakit yang disebabkan oleh kuman mycrobacterium tuberculosis, menyebabkan kerosakan terutamanya pada paru-paru. TB ini boleh menular di mana-mana bahagian, contohnya ke tulang, otak,dan organ lain. Jika di biarkan kuman ini boleh mengganggu sistem tubuh dan boleh menyebabkan kematian. Berbeza batuk di sebabkan oleh makan jeruk dan Tibi ni. Makan jeruk bukanlah petanda awal kene Tibi, sebaliknya ianya adalah rangsangan daripada badan kita. Manakala tanda-tanda Tibi adalah seperti berikut: Antara tanda-tanda terkena TB adalah : Batuk kronik Demam Berkeringat pada