Skip to main content

Posts

Showing posts from May 18, 2016

Rahsia awet muda, so simple!

Sejak dah jadi ibu ni banyak sangat research mana nak bagi awet muda. Tak de la nampak tua daripada usia kan. Saya rasa pasal umur ni mungkin menajdi  issue bagi kaum wanita di luar sana, ialah kan wanita kan lembut, hatinya mudah tersentuh bila di puji atau di kritik. Ia dak? salah sorang nya tu saya lah..Memang terasa bila husband cakap nampak muka kusam, kulit kering blaaaaaaa..

Bila je nak keluar pergi makan ke, shopping ke mesti ada je yang kene complain nanti. Macam-macam lah baju tak maching la, tudung tak cantikla..Hmm sabar jela. At first tu memang terasa giler lahh, tapi bila fikir fikir balik I talked to myself why not I take it as a motivation? But I still the same...hahaha
Nak dijadikan cerita suatu hari saya ada seorang customer kat tempat keje. Bila tengok IC dah umur 40++ tapi tengok muka dia macam 20 an. Time tu banyak kali tanya dia betul ke u nie?U umur 40 ++? ..Bila da nampak saya blur , then barulah customer tu cerita kat saya...
Cerita beliau....

Memang ramai yan…

7 Makanan yang Perlu Dielakkan Ketika Pantang

Assalamualaikum semua..
Hari ini saya ingin bercerita pasal berpantang lepas bersalin. Sebelum itu kenapa kita perlu berpantang ek? Orang tua-tua dulu selalu cakap kalau nak cantik kenela pantang makan itu ini. Hmmm iye yeke?Sebenarnya pantang ini bukan apa untuk membantu menyihatkan dalaman si ibu agar kekal sihat untuk terus menyusukan bayi.



Ok jom tengok makanan apa yang di larang ketika berpantang :
Buah-buahan yang sejuk dan berangin Buah-buahan ini kebanyakan nya daripada buah-buahan tempatan.Contohnya nenas, pear, duku, nangka, pisang, dokong, mangga,rambutan, jagung, tembakai. Hmmm banyak lagi la..
Sayuran yang Sejuk dan Berangin Labu, timun,terung,cili,bayam, kubis, kangkung,keladi, pucuk ubi, pucuk paku pakis, rebung dan kacang botol.
Kekacang yang Sejuk dan Berangin Kacang soya, barli, kacang kuda, kacang tanah, kacang merah, kacang hijau dan taugeh
Daging dan AyamAyam suntik, telur, organ dalaman dan daging lembu
Ikan dan Makanan LautIkan cencaru, ikan tongkol, ikan keli, ikan bawal…

Cantik itu subjektif, antara gemuk dan kurus yang mana lagi cantik?

Tahukah anda bahawa Malaysia di label sebagai negara orang gemuk? Ini kerana seramai 16.8 penduduk Malaysia mengalami obesiti.Obesiti adalah keadaan perubahan di mana lemak badan berlebihan yang terkumpul sehingga ke satu tahap yang boleh menjejaskan kesihatan seseorang. Seseorang individu dikatakan obes apabila jisim badannya (BMI) melebihi pada bacaan normal 




Mengapa masalah ini boleh terjadi? Antara faktor utama nya ialah pemakanan. Pemakan merupakan perkara rutin dalam kehidupan kita. Seharian bekerja dan perut yang lapar menyebabkan kita mengambil makanan mengikut selera kita dan tidak mengikut gizi pemakanan yang seimbang.


Pengambilan makanan yang diambil berlebihan daripada tenaga yang digunakan seharian menyebabkan makanan tersebut akan di simpan dalam bentuk lemak di dalam badan. Lama kelamaan lemak tersebut berkumpul dan boleh menyebabkan obesiti yang boleh mendorong ke arah penyakit lain seperti penyakit jantung, strok, diabetis dan sebaginya.
Jadi obesiti ini boleh dicegah ji…