Skip to main content

Posts

Showing posts from May 17, 2016

Good Bye Period Pain

Masa time study dulu-dulu takut sangat bila nak mai period. Tambah -tambah lagi masa nak dekat exam, bukan apa sebab sakit. Nanti tak boleh nak buat ulangkaji, nak baca buku. Kepala pening otak pun da xboleh fokus dah. Kadang-kadang tu prepare siap-siap ubat nanti tak de lah nak terkejut sangat.

Haaa sapa pernah mengalami perkara sama macam Jam? Ramai kan? Malah yang lebih teruk dari tu pun ada. Sampai muntah-muntah dan pitam. Kalau ada kelas memang tak larat da nak masuk lecture.
Period ni memang common untuk kaum wanita. Sesetengah orang datang period tidak mengalami apa-apa masalah, certain orang biasa-biasa sahaja dan ada jugak yang teruk sampai pengsan. Sampai begitu sekali.
Period atau haid ini adalah fisiologi dalam badan yang dialami oleh perempuan yang berada dalam lingkungan umur yang berupaya untuk mengandung. Semasa kedatangan haid seseorang perempuan akan kehilangan darah. Tempoh pembiakan seseorang perempuan dicirikan dengan perubahan ritma pada rembesan hormon yang dip…

Darah naik kecut perut sebab takut

Hipertensi atau Tekanan Darah Tinggi adalah penyakit senyap yang boleh membawa kepada komplikasi dan juga kematian jika tidak dirawat. Di Malaysia, Kesihatan Kebangsaan dan Morbiditi II menunjukkan prevalens sebanyak 24% untuk penyakit ini.
Definisi
Jantung yang betugas sebagai alat mengepam di mana ia menguncup daan berehat. Tekana darah adalah dua bacaan contohnya 140 /75.
Tekanan sistolik - bilangan yang lebih tinggi (140) Tekanan darah diastolik - bilangan yang lebih rendah (75)


Kategori Tekanan Darah TinggiTekanan Darah Systolic(Angka bacaan di atas)mmHgTekanan Darah Diastolic(Angka bacaan di bawah)mmHgOptima< 120And < 80Normal< 130< 85High Normal130 – 13985 – 89Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi Peringkat 1140 – 159or 90 – 99Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi Peringkat 2160 – 179or  100 – 109