Skip to main content

Posts

Kenapa Ibu Hamil Perlu Ambil Folic Asid

Selalu kita dengarkan, ibu hamil je mesti ambil folic asid dan juga zat besi. Dua vitamin ini memang dah tak boleh terpisah dengan ibu hamil.
Tahukah kita kenapa ibu hamil disarankan sangat untuk ambil folic asid ini. Haa, inilah topik kita pada harini, iaitu kenapa ibu hamil perlu ambil folic asid.


Ibu hamil perlu pastikan mereka mengambil folic folic bagi mengurangkan risiko mendapat masalah 'neural tube defect'.
Neural tube defect ini merujuk kepada kecacatan pada saraf tunjang dan otak. Dan kalau kita tengok di Malaysia, masalah neural tube defect ini amatlah kurang, iaitu dalam setiap 2381 kes kelahiran hanyalah 1 kelahiran yang melibatkan masalah neural tube defect.
Walaupun kes ini amatlah rendah, namun kita perlu juga mengambil folic asid yang mana folic asid boleh membantu mengurangkan risiko neural tube  defect sehingga 90 %.
Folic asid ini kita boleh perolehi daripada pemakanan seharian kita. Contohnya seperti roti, bijirin dan sayuran.
Namun, perlu diingat, ibu ha…
Recent posts

Tips Cegah virus Corona dengan Mudah

Ms J percaya ramai lagi yang terkejut dan terkesan dengan penularan virus corona yang telah melanda negara kita Malaysia.
Ms J salah seorang daripada warganegara yang terkesan, yang mana Ms J terpaksa mengambil cuti tanpa gaji selama dua minggu.
Dan jika virus ini masih lagi menular, mungkin tempoh cuti akan dipanjangkan lagi.Allah, minta minta di jauh.
Doa Ms J moga bermula bulan depan, semua virus corona dapat dihapuskan dan tiada lagi virus ini merebak di seluruh Malaysia, malah seluruh dunia!
Jadi, hari ini Ms J nak berkongsi beberapa tips yang kita boleh lakukan untuk mengelakkan virus ini daripada terus merebak.
Tips Mencegah Corona Virus
1. Kerap basuh tangan
Perkara yang muah yang boleh kita lakukan adalah dengan kerap basuh tangan. Kerapkan basuh tangan sebelum dan selepas melakukan sesuatu pekerjaan. 
2. Pakai mask bila batuk dan bersin
Kita kena pakai mask terutamanya bila kita batuk dan bersin. Sebabnya virus corona ini boleh merebak dengan senang bila kita batuk dan bers…

Perintah Kawalan Pergerakan Ada Hikmahnya!

Kalau sebelum ini kita dikejutkan dengan isu corona virus yang telah melanda China pada hujung tahun 2019, tapi sekarang corona virus in telah melanda Malaysia,yang mana telah menyebabkan 11 kematian setakat harini.
Kalau tak silap Ms J virus ini adalah antara virus yang terburuk yang telah menimpa negara kita, jika hendak dibandingkan dengan virus MERS dan SARS dahulu.
Dan dengan asbab corona virus ini juga kerajaan Malaysia telah memperkenalkan perintah kawalan pergerakan selama dua minggu, bermula 18 March hingga 31 March ini.
Sepanjang hidup Ms J, ini adalah pengalaman pertama melalui fasa perintah kawalan pergerakan. 
Hebat tak hebat corona virus ini, boleh dikatakan semua syarikat / kedai diarahkan tutup bagi mengekang penularan virus corona ini.
Yang buka hanyalah perkhidmatan keperluan, seperti hospital, klinik, tnb, dan sebagainya. Bagi Ms J pula, syarikat Ms J masih beroperasi seperti biasa, namun Ms J tetap tidak boleh menjalankan kerja seperti biasa memandang tadika anak …

Kebaikan Polifenol Dalam Sebiji Kapsul Lembut

Pernah dengar tak polifenol? Buat mereka yang dah biasa ambil vitamin vivix, mesti pernah dengar mengenai polifenol ini.
Polifenol ini adalah senyawa alami pada tumbuhan yang memiliki banyak manfaat pada kesihatan kita. 
Antara vitamin yang sangat kaya dengan polifenol adalah vivix dari shaklee. Dan yang terbarunya, bermula tahun ini shaklee mula memperkenalkan produk polifenol ini dalam bentuk kapsul.
Ya, kapsul.Manakala vivix pula dalam bentuk cecair. Ia di beri nama sebagai Res-V.Jadi buat mereka yang lebih sukakan vitamin berbentuk kapsul, boleh amalkan res-V ini .

Bukan kata untuk mereka yang mempunyai masalah kesihatan je perlu ambil res-V ini, malah mereka yang normal boleh amalkan.Ini kerana kandungan polifenol yang terdapat di alam res-V ini sangat bagus untuk memantapkan tahap kesihatan ke arah yang lebih baik.
Yang pasti, shaklee hasilkan vitamin res-V ini dalam terbaik.Ini kerana res-V ini mempunyai 
Kemajuan Saintifik
Haa, shaklee tak hasilkan sebarang vitamin dengan bias…

Pengalaman Temuduga Spa Sebagai Juruxray

Assalamulaikum dan selamat pagi!
Hari ini Ms J nak bercerita mengenai pengalaman di temuduga SPA untuk jawatan juruxray gred u41. Sebenarnya agak menyedihkan juga la temuduga SPA kali ini.
Pada mulanya agak gembira dan over excited pun ada. Sebab tak sangka akan lulus ujian PSEE tu. Dan Ms J adalah antara 198 calon yang akan di temuduga nanti. Rasa bangga kejap!haha


Ingatkan ada la juga rezeki nanti, tapi tula kuasa Tuhan tiada siapa boleh menyangkal.Sebenarnya kisah temuduga Ms J ini begini.
Bila masuk je bilik temuduga, panel temuduga suruh Ms J memperkenalkan diri.Selepas usai memperkenalkan diri, panel terus tanya pekerjaan Ms J sekarang apa.
Bila Ms J jawab je pekerjaan Ms J, beliau terus tutup file Ms J dan meminta maaf. Katanya pekerjaan Ms J sekarang ini sudah cukup bagus, dan tak perlulah untuk menjadi juruxray.
Terus di tolak permohonan Ms J dan beliau beri balik file kepada Ms J.OMG! Ms J terkedu seketika.Pada waktu itu, tak tahu nak cakap apa. Sebabnya dalam kepala otak i…

Susu badan Makin Banyak, Ini Rahsia Saya!

Kali ini Ms J ingin berkongsi mengenai bab penyusuan. Alhamdulillah ,anak ketiga baru berpeluang untuk memberi susu badan bila dah masuk kerja.
Kalau anak pertama dan kedua sebelum ini, Ms J terus beri susu formula.Tapi anak ketiga ini memang dah nekad, untuk menyusu badan sepenuhnya.
Alhamdulillah, dipermudahkan urusan Ms J. lagi gembira bila hari hari pam dapat hasil yang memberangsangkan.
Kalau nak tahu, masa dalam pantang Ms J hampir putus asa. Sebab rasa susu badan kurang, dan tidak mencukupi untuk baby. Tapi sebab dah nekad nak bagi susu badan, Ms J bagi juga susu badan walaupun baby kerap merengek dan menangis.
Alhamdulillah, makin kerap Ms J bagi susu, Ms J boleh rasakan susu semakin banyak. Kekadang tu sampai basah baju.
Bila dah macam tu, Ms J terus bagi susu badan tanpa henti. Kekadang tu, orang tua dok bising juga, suruh Ms J bagi susu formula sebab baby nampak tak kenyang.
Tapi Ms J ni jenis pekakkan telinga, dan terus bagi susu badan je. Bila dah nak masuk kerja, Ms J m…

Pengalaman Bersalin Secara Induce, Rupanya Indah Khabar Dari Rupa

Alhmdulillah,harini dah genap sebulan baby mama.Haha buat yang masih belum tahu,8/10/19 lepas,Ms J dah selamat melahirkan baby boy seberat 3.6 kg.Ini adalah anak yang ketiga.Nama diberi Muhammad Yanidz Zafran bin Muhammad Asyraf.


Dan kalau ada yang belum tahu, Ms J ini adalah mom kepada 3 anak lelaki.Woww,rasa tak percaya pun ada ni.Tup tup dah tiga orang anak.
Okla,kali ini Ms J nak berkongsi mengenai kelahiran si comel baby ni.Kali ini Ms J melahirkan beliau secara induce.Atau nak lebih senang secara paksa.
Alkisahnya,kandungan Ms J kali ini dah overdue 5 hari.Dan akhirnya Ms J terpaksa serah diri dan di induce. Sepanjang kehamilan kali ini,memang takde tanda tanda nak bersalin. Kalau anak pertama dulu pecah air ketuban, anak kedua keluar darah.
Redha jela pagi tu pergi serah diri.Bila doktor cek bukaan jalan, baru 1 cm katanya.Terus doktor masukkan ubat dari bawah.Tunggu jela Ms J kat wad sensorang sebab suami keje waktu tu.Dok dalam wad,dok tengok tv sambil dok doa juga moga dipe…