Feb 12, 2018

Tanda Dan Simptom Gout yang Sering Berlaku

Sakit di sekitar sendi, terutamanya di sekitar ibu jari kaki.Adakah itu gout?


Ya, kemungkinan besar itu adalah penyakit gout, kerana salah satu tanda gout adalah sakit di sekitar ibu jari. Namun, gout juga boleh menyerang sendi yang lain seperti lutut, jari dan siku.

Kesakitan yang dialami oleh pesakit gout mungkin berbeza beza. Ada yang merasakan tanda dan simptom gout itu kurang menyakit, malah ada juga yang mengalami kesakitan yang amat perit.

Dikatakan gout yang berlaku pada orang dewasa adalah lebih ringan dan kurang menyakitkan, dan ini boleh menyebabkan kekeliruan dalam mendiagnosis, sama ada ianya adalah penyakit gout atau penyakit arthritis yang lain.

Baca juga 5 tips mudah atasi penyakit gout

Mari kita kenali tanda dan simptom gout ini.

Tanda dan Simptom Gout


  • Keadaan sendi ,terutamanya sendi di ibu jari yang terasa panas, sakit, bengkak dan nyeri yang teramat. Inilah yang dikenali sebagai podagra.



  • Sakit gout ini sering berlaku pada waktu malam.Bukan itu sahaja malah ianya boleh menjadi semakin teruk selama beberapa jam. Dikatakan lagi sakitnya gout ini sehinggakan tidak boleh dikenakan sebarang tekanan, walaupun terkena selimut sekalipun.


  • Sendi yang terjejas kelihatan kulit kebiruan atau kemerahan, seolah oleh sendi terkena jangkitan.


  • Pergerakan sendi yang terlibat menjadi terhad, dan ianya boleh mengganggu rutin harian


  • Apabila gout makin sembuh, kulit akan menggelupas dan gatal di sekitar sendi tersebut.


  • Serangan gout ini boleh berlaku secara tiba-tiba dan boleh jadi kerap kali


  • Sakitnya gout ini boleh berlanjutan berhari-hari, atau sekirang kurangnya 1-2 minggu jika tidak di rawat


  • Serangan gout ini boleh berulang kembali, selepas berminggu atau berbulan

Jika anda mengalami tanda dan simptom seperti di atas, maka seelokknya segeralah berjumpa doktor untuk mendapatkan kepastian.


Jangan risau, kerana dengan teknologi perubatan sekarang ini, penyakit gout ini boleh dikawal dan dirawat dengan sebaiknya.

Buat mereka yang mempunyai masalah gout dan ingin mencuba set gout shaklee boleh hubungi MS J di talian ini:



Tak perlu untuk diragui lagi kerana vitamin shaklee ini banyak membantu mereka yang mempunyai gout.Lihat testimoni gout shaklee ini.






Read More

Feb 11, 2018

5 Cara Mudah Mencegah Penyakit Gout

Penyakit gout ini amatlah sakit, sampaikan nak bergerak pun susah. Pernah tu malam malam lagi rasa sakit yang mencucuk cucuk gitu.

Itulah adalah di antara pengalaman mereka yang mempunyai mempunyai masalah gout. Alhamdulillah setakat ini keluarga MS J belum lagi yang terkena penyakit gout ini.

Seperti yang kita tahu, penyakit gout ini berlaku disebabkan oleh berlebihan urik asid di dalam darah.Lama kelamaan ianya akan diserap ke dalam sendi dan akan membentuk kristal.

Kristal inilah yang menyebabkan keradangan pada sendi, dan menyebabkan juga kesakitan ketika adanya pergerakan sendi.

Seperti di dalam entry MS J sebelum ini, Punca Gout di Kaki, MS J ada bercerita mengenai punca punca mengapa boleh berlaku penyakit gout ini.

Moga dapat membantu kita serba sedikit mengenai penyakit gout yang sering melanda warga Malaysia kini.

Tapi pada hari ini MS J nak berkongsi mengenai 5 cara mudah untuk mencegah penyakit gout ini daripada berlaku. Iyalah, orang kata mencegah itu lebih baik daripada merawati, maka jom sama sama kita amalkan sebelum terlambat.

Cara Mudah Mencegah Penyakit Gout


Ini adalah diantara cara mudah yang kita boleh lakukan untuk mencegah risiko penyakit gout. Amatlah senang, cumanya ianya memerlukan komitmen kita untuk teruskan saja.

5 Cara Mudah Mencegah Penyakit Gout


Elakkan pengambilan alkohol dan lebihkan meminum air masak


Seperti yang kita tahu, pengambilan alkohol yang berlebihan hanyalah memudaratkan kesihatan kita. Ianya boleh mengingkatkan tahap urik asid di dalam darah.

Eh alkohol ini  bukan kata untuk penyakit gout sahaja, malah ianya boleh memberi kesan negatif pada hati dan buah pinggang.

Sebaliknya amalkan meminum air masak yang banyak agar badan kita sentiasa sihat.Air masak membantu mengeluarkan asid urik di dalam badan kita, sekaligus mengurangkan risiko untuk kita mendapat gout ini.



Bersenam dan kekalkan berat badan yang sihat


Ya,bersenam mampu memberikan kesan yang positif untuk badan kita. Jadi amalkanlah bersenam ini agar badan kita sentiasa sihat dan terhindar daripada segala penyakit.


Bukan itu sahaja, malah jika anda mempunyai berat badan yang berlebihan, amalkan senaman dan diet yang betul untuk mengurangkan berat badan.

Ini kerana salah satu faktor yang menjerumus kepada gout adalah obesiti. Jadi, elakkan pengambilan diet yang rendah karbohidrat yang direka untuk menghilangkan berat badan secara cepat, kerana ianya boleh menyebabkan ketosis yang mana boleh meningkatkan tahap urik asid di dalam darah

Elakkan makanan manis dan makan diproses


Seperti yang kita ketahui, makanan sebegini hanyalah memudaratkan kesihatan kita sahaja.Jadi elakkan pengambilan makanan ini dalam diet seharian kita



Elakkan makanan yang tinggi kandungan purin


Makanan yang kaya dengan kandungan purin boleh meningkatkan paras asid urik dalam darah.

Ikan dan makanan laut yang lain adalah diantara makanan yang sangat tinggi kandungan purin.

Bagi pesakit gout, makanan laut seperti kerang, sardin, ikan herring,tiram, udang, ketam harus dielakkan kerana dikhuatiri akan meningkatkan asid urik.




Elakkan memakan daging merah, makanan laut kecuali ikan berisi putih, buah buahan berasid seperti tomato dan durian


Daging merah sebenarnya bermanfaat sebagai sumber protein.Namun dalam kes pesakit gout, daging merah ini harus dielakkan kerana ianya mempunyai protein dan zat besi yang tinggi, yang mana boleh mencetuskan asid urik yang berlebihan dalam badan kita.




Buat mereka yang mempunyai masalah gout dan ingin mencuba set gout shaklee boleh hubungi MS J di talian ini;

MS J 016 444 2685


Tak perlu ragu ragu lagi kerana vitamin shaklee ini banyak membantu mereka yang mempunyai gout. Lihat testimoni gout shaklee ini.



Read More

Feb 10, 2018

Punca Gout di Kaki

Pernah dengar gout? Rasanya penyakit gout ini adalah salah satu penyakit yang sinonim di kalangan kita.Ianya sering berlaku pada warga tua yang mengadu sakit di bahagian sendi.

Ya, itulah gout!Gout ini sering berlaku di sendi, terutamanya sendi kaki. Kenapa mesti kaki yang menjadi pilihan? Ini kerana asid urik tidak akan larut pada suhu rendah, dan sendi di bahagian kaki adalah salah satu bahagian yang mempunyai suhu rendah.

Punca gout di kaki

Seperti yang kita ketahui, penyakit gout ini disebabkan oleh asid urik yang berlebihan di dalam darah. Ini akan menyebabkan ianya meresap ke dalam sendi dan terkumpul menjadi kristal.

Kristal inilah yang menyebabkan keradangan pada sendi. Keradangan pada sendi ini menyebabkan sendi membengkak, kemerahan, sakit dan panas apabila dipegang.

Dikatakan, gout ini akan menyebabkan keradangan dan kesakitan yang melampau pada pesakit gout, yang mana boleh berlaku di mana mana bahagian sendi, terutamanya di sendi kaki.

Jika di amati, keadaan pesakit gout ini ada yang mengalami kesukaran untuk bergerak atau melakukan rutin harian , malah ada yang mengalami sakit yang mencucuk cucuk di bahagian sendi yang terkena gout.

Semestinya masalah gout pada kaki ini mengganggu kehidupan seharian kita.Oleh itu, mari kita kenal pasti punca penyakit gout di kaki agar senang untuk kita mencari jalan penyelesaian.


Punca Gout Di Kaki


Banyak faktor yang boleh menjadi punca gout di kaki ini.Ini adalah di antaranya punca gout:

  • Keturunan


Keturunan ini bermaksud ada di antara ahli keluarga kita yang mempunyai gout. Ini kerana gout memang salah satu penyakit yang diwarisi.jadi jika anda mempunyai ahli keluarga yang mempunyai gout, anda berisiko tinggi untuk mendapat gout juga.

  • Umur dan jantina


Biasanya gout in terjadi apabila umur semakin meningkat dan ianya sering melanda kaum lelaki berbanding wanita. Ini kerana faktor hormon estrogen yang dikeluarkan pada kitaran reproduktif sistem , membantu mengurangkan tahap urik asid dan meningkatkan pembuangan urik asid melalui buah pinggang.

  • Menopause


Wanita yang mengalami putus haid atau menapuase juga berisiko untuk mendapat gout. Ini kerana apabila menopause, tahap urik asid dalam darah akan meningkat.

  • Obesiti


Mereka yang obesiti atau mempunyai berat badan yang berlebihan juga berisiko tinggi untuk mendapat gout.

Punca gout : Obesiti

  • Penyakit lain


Mereka yang mepunyai penyakit lain, seperti kencing manis, darah tinggi, masalah buah pinggang turut berisiko untuk mendapat gout.

  • Pengambilan makanan yang kaya purina


Pengambilan makanan yang kaya dengan purina dalam diet seharian kita boleh menyumbang kepada penyakit gout. Antara makanan yang kaya dengan purina adalah seperti ikan sardin, bilis, mackerel, tuna, organ dalaman haiwan dan daging.

  • Ubat-ubatan


Mereka yang bergantung pada ubat ubatan seperti diuretik, aspirin, cyclosporine atau levodopa.

Punca Gout : Pengambilan ubat ubatan

Ini adalah di antara punca gout yang sering terjadi di kalangan warga kita. Jadi, seandainya kita salah seorang daripada faktor risiko di atas, maka ambil lah langkah berjaga-jaga agar gout ini tidak terkena pada kita kelak.

Saranan Ms J amalkan gaya hidup yang sihat, dan lakukan pemeriksaan darah secara berkala, agar kita tahu keadaan kesihatan tubh kita.

Buat mereka yang mempunyai masalah gout dan ingin mencuba set gout shaklee boleh hubungi MS J di talian ini;

MS J 016 444 2685


Tak perlu ragu ragu lagi kerana vitamin shaklee ini banyak membantu mereka yang mempunyai gout. Lihat testimoni gout shaklee ini.



Read More

Feb 6, 2018

Testimoni Omega Guard Untuk Anak Asthma

Anak kedua saya Humaira start kena nebulizer semasa berumur 5 bulan , selepas demam dan selsema yang sangat teruk pada kali pertama.

Ianya berulang kembali setiap 2 hingga 3 bulan sekali. Akibatnya Humaira meronta ronta apabila dipaksa untuk nebulizer. Trauma agaknya dengan tengok topeng dan mesin nebuliser.

Pada usia setahun, pakar kanak kanak menyarankan Humaira untuk mengambil minyak ikan sebagai langkah alternatif untuk bantu masalah Humaira. Kata doktor lagi nebuliser ini tidak bagus untuk kesihatan jika sering digunakan untuk jangka masa yang panjang.

Selepas mencari cari minyak ikan yang terbaik untuk Humaira akhirnya saya berjumpa dengan omega guard shaklee. Hasil konsistent mengambil omega guard selama beberapa bulan, nampak perubahan positif pada Humaira.

Pada usia setahun setengah dia dah tak penah kena nebuliser lagi sampai sekarang usianya dah mencecah 4 tahun.

Alhamdulillah.



Testimoni omega guard shaklee untuk masalah asthma

Di atas adalah salah satu pengalaman Puan Ida yang menggunakan omega guard dalam membantu masalah anaknya yang mengalami asthma.


Rasanya bukan Puan Ida sahaja yang memberikan feedback yang positif malah terdapat ramai lagi yang turut menyatakan perkara yang sama, yakni omega guard sangat membantu masalah untuk masalah asthma.
Mari kita lihat apa kata mereka ini:

Testimoni 1 :
Asthma anak kembali pulih setelah amalkan omega guard shaklee - Puan Noorazila

Testimoni omega guard shaklee untuk masalah asthma

Testimoni 2 : 

Apabila doktor sendiri menyarankan untuk mencuba omega guard shaklee.

Testimoni omega guard shaklee untuk masalah asthma

Testimoni 3 : 

Antara kesan selepas mengambil omega guard shaklee adalah masalah asthma semakin berkurangan, antibodi kuat, selera makan makin bertambah.


Testimoni omega guard shaklee untuk masalah asthma

Testimoni 4 :

Asma anak sudah tiada - Puan Christine

Testimoni omega guard shaklee untuk masalah asthma

Testimoni 5 :

Kesan daripada pengambilan omega guard shaklee, batuk setiap malam dan pagi dah tiada


Testimoni omega guard shaklee untuk masalah asthma


Testimoni 6 : 

Testimoni omega guard shaklee untuk masalah asthma

Testimoni 7 :


Testimoni omega guard shaklee untuk masalah asthma
Untuk sebarang pertanyaan atau belian boleh terus hubungi MS J dengan klik link di bawah ini.







Read More

Feb 5, 2018

Set Gout Shaklee


Pernah dengar pasal penyakit gout?Rasanya penyakit gout ini tak asing lagi dalam kalangan kita.Malah penyakit gout ini amat sinonim dikalangan orang tua kita.

Eh, bukan orang tua je boleh kena penyakit gout ini.Orang dewasa pun boleh.Ini kerana penyakit gout ini disebabkan oleh berlebihnya urik asid dalam badan kita.

Dari mana datangnya urik asid ini? Sudah tentu la ianya berpunca daripada pemakanan seharian kita.Dengan asbab itu kita disarankan untuk mengamalkan pemakanan yang sihat.

Di sini Ms J nak berkongsi set gout shaklee yang mana boleh membantu pesakit gout dalam mengurangkan masalah gout yang dihadapi.

Sebenarnya vitamin shaklee ini bukan sahaja untuk mereka yang ada masalah gout, tapi buat mereka yang ingin hidup sihat dan mencegah gout daripada berlaku pun boleh.

Set Gout Shaklee

Set gout shaklee ini terdiri daripada :

1. Vivix
2.Alfalfa complex
3.Performance Drinks
4.Omega Guard



Fungsi Set Gout Shaklee


Setiap vitamin ini mempunyai fungsi yang berbeza beza.Di sini Ms J serta sekali fungsi setiap vitamin ini.

Vivix - Bantu mengurangkan urik asid dalam darah

Alfalfa complex - Bantu mengawal keseimbangan asid/ alkali dalam badan

Performance Drinks - Mengeluarkan lebihan asid urik dan mengawal kehilangan bendalir dalam badan dengan mengekalkan keseimbangan air

Omega guard - Bertindak sebagau anti radang, yang mana mengurangkan radang sendi sekaligus mengelakkan sendi daripada bengkak.

Maka, dengan ini kita digalakkan untuk mengambil set gout shaklee. Jangan risau atau teragak agak sebab ramai yang dah berjaya dengan set gout shaklee ini.Jika masih ada keraguan, boleh lihat testimoni gout shaklee ini.

Untuk sebarang pertanyaan atau konsultansi, boleh terus hubungi:




Read More

Testimoni Gout Bersama Shaklee

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kali ini Ms J nak berkongsi mengenai masalah gout bersama vitamin shaklee.

Seperti yang kita tahu, ramai di kalangan kita rakyat Malaysia yang mempunyai masalah gout. Gout ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja tidak kira umur dan jantina.

Sebab utama masalah gout ini boleh berlaku adalah disebabkan oleh berlebihan paras urik asid di dalam badan. Maka, dengan itu kita seharusnya kawal pemakanan kita agar urik asid ini tidak menjadi penyebab kepada masalah gout.

Selain dapatkan rawatan di hospital, kita juga boleh mencuba set vitamin shaklee untuk merawat masalah gout ini.

Rata rata daripada pengguna gout memberikan komen yang positif mengenai set gout shaklee ini. Mari kita lihat apa kata mereka:

Testimoni Gout Bersama Vitamin Shaklee


Testimoni 1 :


Setelah sebulan amalkan set gout iaitu alfalfa complex, performance drinks dan omega guard, seorang penderita gout sudah boleh berjalan seperti biasa. Yang lagi best tu bila pak cik ini sudah mula boleh memandu kereta!



Testimoni 2 :


Selepas konsisten mengambil omega guard, alfalfa dan advance joint health tablet, ayah ada beritahu sakit kakinya semakin berkurangan.

Alhamdulillah lega saya mendengarnya.Tapi saya caangkan juga ayah untuk membuat ujian darah untuk memastikan sakit goutnya tidak berulang kembali.

Seminggu selepas ambil darah, keputusan ujian darah sangat mengembirakan saya.Paras urik asid ayah dah kembali normal!....



Testimoni 3 :


Kalau dulu pengguna setia painkiller untuk menahan sakit akibat gout, tapi kini tidak lagi. Ayah hanya mengambil vivix untuk mengatasi masalah gout yang di hadapi.




Testimoni 4 :


Ayah menderita gout berpuluh tahun.Pain killer dan ubat gout peneman setipa hari.Salah makan sikit je mesti gout datang. Jalan sampai memapah dinding.

Tapi sejak amalkan vivix satu sudu setiap hari, alhamdulillah takde lagi gout menjengah.


Testimoni 5 :


Pejam celik dah lebih 7 bulan suami saya penjadi pengguna tegar ketiga tiga vitamin ini. Sebenarnya suami saya pengidap gout dan telah bebas dari gout setelah mengamalkan alfalfa, omega guard dan zinc complex.

Jika dulu boleh dikatakan setiap 2 bulan pasti dapat cuti disebabkan kaki tak boleh berjalan kerana serangan gout yang teruk dan kadang muka, mulut dan badan bengkan kerana alergi serta badan yang lesu.

Kini setelah 7 bulan menggunakan alfalfa, omega guard dan zinc complex tiada lagi gout, tiada lagi bengkak dan kembali cergas.


Alhamdulillah mereka bebas daripada gout setelah amalkan set gout shaklee ini.Jika anda juga salah seorang penderita gout, jangan teragak agak lagi untuk mencuba set gout shaklee.

Hubungi Ms J untuk sebarang pertanyaan atau konsultansi.


Read More

Jan 20, 2018

Testimoni Omega Guard Shaklee Untuk Masalah Kolestrol Tinggi

Masalah kolestrol tinggi ini sudah menjadi suatu penyakit yang sering berlaku pada kita pada hari ini. Kolestrol tinggi boleh berlaku pada sesiapa sahaja, bukan sahaja pada mereka yang gemuk, malah mereka yang kurus juga tidak terkecuali.





Seharusnya penyakit kolestrol tinggi ini tidak dibiarkan begitu sahaja, kerana ianya boleh mendatangkan risiko kepada pelbagai jenis penyakit. 

Bahaya atau tak penyakit kolestrol ini ianya boleh menjerumus kepada penyakit jantung dan stroke.Selanjutnya mengenai bahaya kolestrol tinggi ini boleh didapati di entry MS J yang sebelum ini.

Pada kali ini Ms J ingin berkongsi mengenai penggunaan minyak ikan omega guard shaklee dalam membantu pesakit yang mempunyai masalah kolestrol tinggi.

Mari kita lihat apa kata mereka:

Testimoni Omega Guard Untuk Kolestrol Tinggi


Testimoni 1 :


Sebelum ini ada juga mengambil omega daripada jenama lain.Tapi result masih sama.Last cuba pula omega guard daripada shaklee.

Alhamdulillah kolestrol tinggi dan darah tinggi kembali terkawal



Testimoni 1 : Kolestrol tinggi


Testimoni 2:


Mak mentua ada kolestrol tinggi, doktor bagi ubat kolestrol dan pada masa sama ada juga ambil omega guard. Kesannya, kolestrol tinggi dah kembali normal


Testimoni 2 : Kolestrol Tinggi



Testimoni 3: 


Kolestrol tinggi mak dah berkurang sejak amalkan omega guard.Bukan itu sahaja, malah sakit sendi juga dah berkurang


Testimoni 3: Kolestrol tinggi

Testimoni 4 :


Hasil sebulan mengambil omega guard dan lecithin, kolestrol tinggi dah turun kepada 50 %


Testimoni 4: Kolestrol Tinggi

Testimoni 5 : 


Kolestrol tinggi menjadi penyebab kepada pening kepala, tapi sejak ambil omega guard ini semua itu dah tiada.


Testimoni 5: Kolestrol tinggi

Testimoni 6:


Kolestrol tinggi menyebabkan timbulnya biji kolestrol di bawah mata. Kesan daripada mengambil omega guard dan GLA complex biji kolestrol dah hilang


Testimoni 6: Kolestrol tinggi

Testimoni 7: 


Kesan daripada mengambil omega guard dan phytocol, kolestrol tinggi berjaya turun dari 8.6 kepada 6.9


Testimoni 7 : Kolestrol tinggi


Untuk sebarang pertanyaan atau belian, boleh terus hubungi MS J dengan klik link di bawah ini:










Read More