Skip to main content

Posts

Showing posts from November 22, 2017

Jenis Uri Dibawah (Placenta Previa) Ketika Hamil Yang Ibu Patut Tahu

Minggu lepas ada pemeriksaan rutin dengan doktor.Hasil daripada pemeriksaan ultrasound doktor memberitahu uri  Ms J agak di bawah sedikit.
Uri di bawah?Tetiba terpinga pinga.Sebabnya tak pernah tahu pasal uri di bawah ketika hamil ini.Macam macam persoalan datang.Bahaya kah uri di bawah ketika hamil?Nanti akan beri kesan pape tak?
Tapi sebab banyak sangat berfikir waktu tu, tak sempat nak tanya doktor pasal uri di bawah ni.Last last Ms J tanya mr google, pada masa yang sama tanya juga kengkawan yang pernah mengalami uri di bawah ni.
Sekarang baru tahu apa itu uri di bawah ketika hamil.Dan harini Ms J nak berkongsi dengan korang mengenai uri ke bawah ketika hamil.
Pernah dengar placenta previa? Haa placenta previa nilah yang dimaksudkan dengan uri di bawah ketika hamil.Yang bezanya adalah bahasa sahaja.hehe.
Placenta previa bermaksud plasenta first, yang mana uri berada di bawah ketika hamil.Secara amnya, placenta sepatutnya berada di atas atau di tengah, namun pada sesetengah keadaan…