Skip to main content

Posts

Showing posts from June 11, 2016

siakap tiga rasa simple

Assalamualaikum semua. Semalam berbuka puasa tak tahu nak masak apa. Tanya en suami katanya tak kisah masak apa-apa, asalkan boleh makan.

Dalam pening-pening tak tahu nak makan apa, pergi jalan-jalan kat eon big. Nampak ikan siakap murah-murah.Ok dapat dah idea nak masak apa. Ikan siakap tiga rasa!hehe.



Jadi macam ini.Tapi ini gambar kredit to mr google sebab semalam tak sempat nak ambil gambar. En suami cakap 'sedap, sedap sangat. Ini boleh dah buka kedai makan'.
Apalagi mama pun senyum sampai ke telinga. Dalam hati pandai jugak aku masak.Nak makan pun rasa dah kenyang bila en suami puji macam tu.
Haaa ari ni Jam nak kongsilah resepi ngan korang kat luar sana resepi ikan siakap tiga rasa yang simple tapi sedap.
Bahan-bahan :
1 ekor ikan siakap 3 biji bawang merah (potong dadu) 3 biji bawang putih (potong dadu) 10 biji cili hijau (dihiris) Nenas (potong dadu)  2 sb cili giling 2 sb sos tomato 3 sb sos cili 3 sb sos tiram 2 biji tomato (potong dadu)
Cara masak : 1. Lumurkan ika…