Skip to main content

7 Tips Bagaimana Nak Kekalkan Rasa Positif Sepanjang Hari

Assalamualaikum dan salam sejahtera!

Harini ini Ms J nak berkongsi santai santai saja dengan korang semua. Tajuknya adalah bagaimana kita nak kekalkan rasa positif sepanjang masa, sepanjang dalam kehidupan kita.

Sebenarnya, ini adalah tajuk kelas Ms J di telegram beberapa hari yang lepas. Jadi, Ms J pun ingin berkongsi dengan anda semua mengenai tips ini.


Agaknya la kan, ada ke orang yang sentiasa positif je sepanjang masa? Ada, tapi susah kita nak jumpa.


Iyalah ,bukan senang untuk kita sentiasa positif, terutamanya bagi yang berbisnes ni. Ada masa bisnes down, ada masa bisnes naik. Semua itu akan mempengaruhi emosi kita dan sudah tentu rasa positif tu akan pudar dalam diri kita.

Mungkin kita akan mengambil masa untuk kembali positif. Alhamdulillah, jika kita diberi kesedaran untuk bangkit semula. Sebab ada sesetengah orang bila berhadapan dengan masalah atau kegagalan, terus rasa down dan give up.

Jadi, amat penting untuk kita sentiasa positif dalam apa jua yang kita lakukan. Sentiasa berfikiran  positif agar jiwa dan semangat kita tidak goyah dek kerana masalah kecil yang dihadapi.

Jadi ,bagaimana nak ada rasa positif sepanjang masa tu? Haa inilah yang Ms J nak kongsikan pada hari ini.

Tips Bagaimana Nak Kekalkan Rasa Positif Sepanjang Hari

1. Mulakan hari dengan kata kata positif
2. Fokus pada benda baik, wlaupun kecil 
3. Cari keseronokan dalam situasi yang tidak menyenangkan
4. Jadikan kegagalan sebagai pengajaran
5. Tukar bisikan negatif kepada positif
6. Fokus pada apa yang berlaku sekarang
7. Cari kawan positif dan juga mentor


Harapnya dengan 7 tips ini boleh membantu kita untuk kekalkan rasa positif sepanjang masa.Gudluck!

Comments

Popular posts from this blog

Khasiat Buah Pear Yang Ramai Tak Tahu!

Nah buah pear! Sebenarnya Ms J ni jarang nak makan buah, apatah lagi buah buahan import seperti buah pear ni. Tapi disebabkan oleh nak diet dan sihat, maka terpaksalah ambil buah pear ni. Sebenarnya, tak tahu nak beli buah apa semalam. Pergi pasar malam ternampak buah pear yang besar besar dan cantik, maka terjebak juga untuk beli.hehe Buah pear ni Ms J panggil sebagai buah lai. Iyalah lain negeri lain juga panggilan untuk buah pear ni kan.Dalam bahasa sains nya buah pear ini dikenali sebagai pyruss spp. Sebenarnya buah pear ni ada dua jenis, ada yang kulit hijau dan kulit kuning air macam tu. Buah pear ini sering dicari oleh ramai orang kerana ianya banyak dijual di pasar basah, pasar malam, pasar tani, dan mana mana pasaraya. Lagi satu buah pear ni diminati oleh ramai orang kerana harganya yang murah dan berpatutan. Bukan sebab harganya yang murah je , tapi buah pear ini mempunyai khasiat yang tersendiri.  Antara khasiat buah pear ini adalah bertindak sebagai

Set Buang Angin Dalam Badan Shaklee

Masalah angin dalam badan? Ya, ramai diantara kita mengalami masalah angin dalam badan. Bukan kata orang tua je, malah kita yang muda pun ada masalah angin dalam badan ini. Salah makan sikit dah kena angin dalam badan. Malah, ada yang menderita masalah angin dalam badan ini sampaikan muntah-muntah, pening kepala dan sebagainya. Ishh, teruk juga kalau lihat kesan angin dalam badan ini. Dan dengan sebab itulah kita digalakkan untuk mencari rawatan alternatif untuk mengusir angin dalam badan. Salah satu cara yang kita boleh ambil untuk mengurangkan angin dalam badan adalah dengan mengambil supplement seperti set angin dalam badan shaklee. Set Buang Angin Dalam Badan Shaklee  Set buang angin dalam badan shaklee ini terdiri daripada : Pepperminth Ginger Plus Pepperminth ginger plus daripada shaklee ini terdiri daripada halia, pudina, jintan manis, dan annise Ianya sangat bagus dalam masalah membuang angin dalam badan, malah banyak lagi fungsi lai

Petua Tradisional Mengurangkan Tibi

Bila kita mengalami batuk yang berterusan mesti suspek Tibi  kan? Pastu mula lah orang lain takut untuk mendekati orang tersebut, sebab takut-takut nanti terkena juga Lagi satu bila makan jeruk banyak sangat mesti kita batuk-batuk kan?Errr boleh jadi Tibi jugak ke?Tidak. Ianya bukanlah petanda Tibi. Jom Jam kongsikan info pasal Tibi ni. Tibi atau nama saintifiknya adalah tuberculosis merupakan penyakit yang disebabkan oleh kuman mycrobacterium tuberculosis, menyebabkan kerosakan terutamanya pada paru-paru. TB ini boleh menular di mana-mana bahagian, contohnya ke tulang, otak,dan organ lain. Jika di biarkan kuman ini boleh mengganggu sistem tubuh dan boleh menyebabkan kematian. Berbeza batuk di sebabkan oleh makan jeruk dan Tibi ni. Makan jeruk bukanlah petanda awal kene Tibi, sebaliknya ianya adalah rangsangan daripada badan kita. Manakala tanda-tanda Tibi adalah seperti berikut: Antara tanda-tanda terkena TB adalah : Batuk kronik Demam Berkeringat pada