Harini Ms J masak menu kegemaran encik suami iaitu daging blackpepper.Encik suami memang suka sangat dengan daging blackpepper ini sampai makan pun siap tambah lagi.
Sebenarnya tak tahu dah nak masak apa harini, tetiba teringat daging blackpepper pun sedap juga.Terus ke kedai mencari bahan bahan masakan daging blackpepper ini.
Inilah daging blackpepper versi Ms J |
Resepi daging blackpepper ini resepi daripada Ms J sendiri.Cukup simple tapi sedap. Bahan pun senang nak cari, tak perlu la complicated macam masak kari tu.hehe.
Bahan bahan untuk resepi daging blackpepper
- Setengah kilo daging
- Bawang putih - diketuk
- Daun sup
- Sos blackpepper
- Sos tiram
- 1 sudu lada hitam - ditumbuk
- 1 sudu tepung jagung
Daging direbus dan dipotong nipis nipis.Selepas itu, goreng daging seketika.
Daging blackpepper : Daging yang direbus terlebih dahulu |
Daging blackpepper : Daging yang digoreng seketika |
Untuk bahan kuah blackpepper
Mula mula panaskan minyak untuk menumis bawang putih.
Bila bawang dah agak kemerahan, masukkan sos tiram dan sos blackpepper.Kali ini Ms J guna sos blackpepper life sebab rasa sos blackpeppernya lebih pekat dan sedap.
Daging blackpepper mestilah guna sos blackpepper |
Lada hitam yang ditumbuk |
Kalau nak kuah yang banyakkan masukkan air.Ms J masukkan air rebusan daging sahaja, bau daging tu lebih segar gitu.hehe.Untuk dapatkan kuah yang pekat, masukkan tepung jagung.
Kuah daging blackpepper yang pekat setelah masukkan tepung jagung |
Bila dah pecah minyak, barulah masukkan daging yang telah digoreng tadi bersama dengan daun bawang.
Daging blackpepper : Daun bawang |
Masak seketika diatas api, sambil tu rasakan dengan gula dan garam.
Bila dah mendidih bolehlah matikan api, dan sedia untuk di hidangkan.Alhamdulillah siap juga daging blackpepper versi Ms J.hehe.
Senang je kan nak masak daging blackpepper ini?Haa nanti korang bolehlah cuba pula.Sedap dan sangat mudah. Selamat mencuba!
Comments
Post a Comment