Semalam Ms J ke pekan Simpang Kuala yang terletak di Alor Setar.Kat sini setiap petang pasti ada pasar tani, sebab itu Ms J suka datang sini.
Ada pelbagai jenis barang yang dijual, terutamanya pasar basah dan pasar kering juga.Pasar basah seperti ikan, sotong, udang, ketam semua masih lagi segar yang baru di bawa turun dari laut.
Semalam sempat melihat ketam yang masih lagi hidup yang dijual di sini.Banyak rasa nak beli, tetapi bila memikirkan duit, terus fikir apa yang hendak di beli sahaja.huhu
Ms J ke sini sebenarnya ingin membeli buah sahaja.Almaklumlah anak suka makan buah buahan.Boleh dikatakan setiap hari pasti anak minta buah ini.
Kali ini Ms J membeli pisang untuk anak.Kat sini terdapat pelbagai jenis pisang.Tapi, Ms J ini bukan tahu sangat bab nama pisang ini.Yang tahu hanya pisang emas dan pisang berangan je.huhu
Last last Ms J belikan anak dengan pisang berangan.Ms J pun suka pisang ini, nantilah boleh lah makan sekali nanti.
Balik rumah bagi anak pisang ini.Dua biji habis dia makan.Suka sangat dengan buah ni kot.Suka hati tengok anak makan buah ini, takde la nak makan benda yang merapu je kan.
Opps baru teringat masa nak beli buah tadi tuan kedai tu ada bagi tips untuk bagi pisang ini tahan lebih lama. Kata beliau kena gantung pisang ini, jangan letak kat atas meja macam tu je.Patutla kalau ke kedai buah, pisang pasti dorang gantung gantung macam tu kan.
Ms J pun baru tahu, kalau tak memang selalu Ms J letak je atas meja.Tapi tula lama kelamaan pisang ini jadi cepat masak,ranum sangat last last dah tak boleh makan.
Baru tahu semalam.Ok lepas ini boleh cuba buat tips ini.Selamat mencuba korang!
Comments
Post a Comment