Sejak bergelar ibu dan isteri ini banyak benda yang Mama harus fikirkan.Bahkan setiap hari nak masak apa pun pening.
Kekadang dah bosan nak masak menu yang sama.Tambah lagi apabila Mama masak, tiada selera nak makan.
Hanya mampu melihat suami dan anak saja makan.Akhirnya Mama juga yang kur
us.hehe
us.hehe
Tetiba suami meminta Mama untuk memasak ayam goreng berempah.Oh no! Mama tak berapa pandai sangat bab ayam goreng berempah ini.
Dulu pernah sekali buat, tapi rasa tak sesedap di kedai.Lantas dah kecewa dan tiada usaha nak mencuba lagi.huhu
Akhirnya Mama terpaksa buat juga.Nak tak nak memang kena telefon kat mak di kampung minta resepi.
Ala bahan bahan tidak mencukupi di rumah.Nak tak nak memang kena keluar pergi beli juga.Tapi anak pula tengah tidur.Aduhai nampaknya petang karang lah baru masak.
Dalam pukul 5 petang, Mama keluar ke kedai misi mencari jintan manis dan jintan putih.Yeayhh akhirnya nya berjaya juga mendapatkan barang masakan dengan segera.
Ini antara resepi Mama untuk perap ayam dalam separuh ekor.
Bawang merah 3 ulas
Bawang putih 3 ulas
Halia 3 inci
Serai 3 batang
Jintan manis 1 sudu
Jintan putih 1 sudu
Cili giling 1 sudu
Kunyit
Kunyit
Bahan di atas ini semua Mama blender kan aje.Senang kan.hehe
Selepas itu lumurkan pada ayam dan masukkan bahan di bawah ini:
Garam
Gula
Tepung jagung 3 sudu
Ayam yang siap diperap |
Bau harum semerbak ayam yang digoreng |
Panaskan minyak dan goreng.
Korang pun selamat mencuba!
Comments
Post a Comment