Skip to main content

Hamil Tetapi Masih Lagi Datang Bulan

Dua hari yang lepas Mama gagahkan juga mahu membuat urine pregnancy test (UPT). Setelah sebulan lebih tidak didatangi period tertanya tanya juga dalam hati ini, adakah hormon in balance atau Mama yang pregnant?
UPT menunjukkan dua lines


Akhirnya terjawab juga setelah melakukan UPT. Ujian mendapati 2 line, bermakna Mama is pregnant!huhu.

Pada ketika itu gembira, sebab anak yang pertama pun sudah 2 tahun, maka rasanya sudah tiba masanya untuk Mama mendapatkan anak yang kedua.

Dan paling tidak tidak sangka, Mama pregnant dalam masa yang terdekat ini.Baby kali ini adalah baby yang di rancang, Mama sudah booking untuk cuti bersalin hujung tahun ini.Dan ianya bakal menjadi kenyataan nanti.huhu

Tetapi malang tidak berbau, keesokkan harinya Mama di datangi oleh 'period'.Keluar darah berwarna coklat gelap.Dan pada ketika itu tertanya tanya adakah Mama period?

Setelah itu Mama sekali lagi membuat UPT.Dan ujian ini masih lagi menunjukkan 2 line.Fuhh rasa lega kembali bertaut, sebab pertama kali melihat darah yang keluar hanya perkataan 'gugur' yang ada dalam fikiran ini.

Keesokkan harinya Mama masih lagi didatangi oleh darah tersebut. Mama rasa tidak sedap hati, lantas pergi berjumpa dengan doktor gynae.

Alhamdulillah segala persoalan terjawab jua.Tiada lagi kekeliruan di dalam hati ini.Doktor hanya memberitahu semua yang Mama alami adalah normal, dan hanya perlu membuat ujian ultrasound untuk follow up keadaan fetus.

Alhamdulillah rasa syukur tidak terkira.Moga baby ini baik baik saja ye.

Ultrasound mendapati masih ada kantung bayi
Oh ya, tadi doktor juga ada mencadangkan Mama untuk mengambil ubat 'duphaston'.Kata doktor ubat ini macam folik asid, tapi untuk pregnancy kali kedua ini doktor mencadangkan Mama untuk mengambil yang ini pula.

Apa apa la doktor, asalkan baby Mama ini sihat.hehe

Bukan doktor saja tempat Mama rujuk, malah kengkawan juga banyak memberi nasihat.biasal di awal pregnancy ini jangan aktif bergerak.Just bed rest je..huhu

Nantikan sambungan kisah Mama di USAH DIRATAPI MEREKA YANG SUDAH TIADA


Comments

Popular posts from this blog

Petua Tradisional Mengurangkan Tibi

Bila kita mengalami batuk yang berterusan mesti suspek Tibi  kan? Pastu mula lah orang lain takut untuk mendekati orang tersebut, sebab takut-takut nanti terkena juga Lagi satu bila makan jeruk banyak sangat mesti kita batuk-batuk kan?Errr boleh jadi Tibi jugak ke?Tidak. Ianya bukanlah petanda Tibi. Jom Jam kongsikan info pasal Tibi ni. Tibi atau nama saintifiknya adalah tuberculosis merupakan penyakit yang disebabkan oleh kuman mycrobacterium tuberculosis, menyebabkan kerosakan terutamanya pada paru-paru. TB ini boleh menular di mana-mana bahagian, contohnya ke tulang, otak,dan organ lain. Jika di biarkan kuman ini boleh mengganggu sistem tubuh dan boleh menyebabkan kematian. Berbeza batuk di sebabkan oleh makan jeruk dan Tibi ni. Makan jeruk bukanlah petanda awal kene Tibi, sebaliknya ianya adalah rangsangan daripada badan kita. Manakala tanda-tanda Tibi adalah seperti berikut: Antara tanda-tanda terkena TB adalah : Batuk kronik Demam Berkeringat pada

Set Buang Angin Dalam Badan Shaklee

Masalah angin dalam badan? Ya, ramai diantara kita mengalami masalah angin dalam badan. Bukan kata orang tua je, malah kita yang muda pun ada masalah angin dalam badan ini. Salah makan sikit dah kena angin dalam badan. Malah, ada yang menderita masalah angin dalam badan ini sampaikan muntah-muntah, pening kepala dan sebagainya. Ishh, teruk juga kalau lihat kesan angin dalam badan ini. Dan dengan sebab itulah kita digalakkan untuk mencari rawatan alternatif untuk mengusir angin dalam badan. Salah satu cara yang kita boleh ambil untuk mengurangkan angin dalam badan adalah dengan mengambil supplement seperti set angin dalam badan shaklee. Set Buang Angin Dalam Badan Shaklee  Set buang angin dalam badan shaklee ini terdiri daripada : Pepperminth Ginger Plus Pepperminth ginger plus daripada shaklee ini terdiri daripada halia, pudina, jintan manis, dan annise Ianya sangat bagus dalam masalah membuang angin dalam badan, malah banyak lagi fungsi lai

Sapu Ubat Gigi untuk Hilangkan Jeragat

Siapa yang tak ada masalah jeragat kat sini? Saya rasa majoriti kaum wanita di luar sana mengalami masalah ini kan?Termasuklah Jam..hehe "Jeragat pada kulit wajah adalah masalah yang paling biasa dihadapi di Asia. Hampir 50% konsultansi kepada doktor kulit dan doktor estetik berkaitan masalah kulit berjeragat." Macam masalah Jam, jeragat ini menetap kat pipi. Bila pakai bedak tebal tang mana pun masih nampak jeragat tu. Kadang-kadang tu berangan juga nak ada kulit yang putih gebu macam Nora Danish kan. Tapi apakan daya... Jadi mulalah tanya mr google cara nak hilangkan jeragat ini. Macam-macam dah letak. Pernah tu letak ubat gigi kat pipi sebab ada baca ubat gigi ni boleh hilangkan jeragat. Jam cuba lah buat, tapi malangnya jeragat tak hilang-hilang juga. Mungkin sebab Jam letak ubat gigi untuk beberapa hari sahaja kot, tak konsistent.Alahai biasa lah semangat tahi ayam je Jam ni. Daripada pembacaan Jam, jeragat ini boleh dicegah dengan beberapa cara. Ini