Skip to main content

Jenis- Jenis Kanser Yang Sering Terjadi

Assalamulaikum dan salam Jumaat!

Hari Jumaat yang penuh dengan jadual kerja, tapi masih sempat untuk menulis di sini.hehe.

Hari ini punya aktiviti adalah menolong encik suami memasukkan data pesakit di makmal. Opps mungkin ada yang tidak faham kan..

Suami Ms J adalah seorang pegawai makmal perubatan, dan biasanya hari jumaat ini adalah hari yang paling busy buatnya.Banyak 'sample' darah yang perlu di setelkan sebelum pukul 4 petang nanti.

Nak tak nak memang Ms J kena hulurkan tangan ringankan beban, walaupun hati ini tidak rela.huhu.

Namun di sebalik semua ini banyak yang Ms J belajar. Dan yang paling tidak boleh dilupakan adalah melihat sample darah/ kanser/ ketumbuhan secara hidup-hidup yang dihantar ke hospital tempat suami Ms J bekerja.


Ada pelbagai jenis, pelbagai warna dan pelbagai saiz. Terdetik di hati ini oo macam ni rupanya. Dan apabila melihat 'consern form' yang di tulis oleh doktor baru tahu ini adalah sekian sekian....

Dari situ mula lah mengoogle mencari definisi apa yang ditulis oleh doktor tersebut. Antara yang Ms J ingat adalah breast ca/ breast carcinoma iaitu kanser payudara.

Tak sempat untuk mengambil gambar, oppss semua itu adalah private dan confidental taw! Memang tak boleh ambil gambar.

Mujur encik suami tegur, kalau tak tak tahu la nasib Ms J lepas ini. Okla di sini Ms J kongsikan beberapa jenis kanser yang sering terjadi di kalangan kita. Semua gambar ini adalah hasil pencarian di google.

Ini adalah sebahagian daripada jenis kanser yang sempat Ms J baca.

1. Kanser payudara


2.Endometrial carcinoma -Ini pula kanser yang terjadi di lapisan endometrium, tahap 3


3. Kanser Ovary - kelihatan 'mass' yang terbonjol keluar 



4 Kanser paru Paru-  Keadaan di mana 'alveolar space of black' diperbesarkan dan tidak sekata.Inilah yang boleh menyebabkan 'emphysematous lung'



5. kanser Kolon / Usus



6. Kanser Perut

Ini adalah endoskopi yang di lakukan oleh para doktor untuk melihat sebarang ketumbuhan di dalam perut


Semakin banyak yang di baca semakin banyak info yang dapat. Dari situ jugalah timbul kesedaran dalam diri ini untuk mencegah kanser ini.

Bagi Ms J semua penyakit ini datangnya daripada cara hidup dan cara pemakanan kita. Jadi untuk itu Ms J galakkan anda amalkan gaya hidup dan pemakanan yang sihat ye.

Di samping itu anda juga boleh mengambil sebarang supplement yang boleh menguatkan lagi sistem imum dalam badan, agar terhindar daripada sebarang penyakit.

Baca selanjutnya mengenai VIVIX PENAWAR SEMUA JENIS KANSER

Kita mampu mencegahnya. Jom cegah sebelum terlambat!








Comments

Popular posts from this blog

Khasiat Buah Pear Yang Ramai Tak Tahu!

Nah buah pear! Sebenarnya Ms J ni jarang nak makan buah, apatah lagi buah buahan import seperti buah pear ni. Tapi disebabkan oleh nak diet dan sihat, maka terpaksalah ambil buah pear ni. Sebenarnya, tak tahu nak beli buah apa semalam. Pergi pasar malam ternampak buah pear yang besar besar dan cantik, maka terjebak juga untuk beli.hehe Buah pear ni Ms J panggil sebagai buah lai. Iyalah lain negeri lain juga panggilan untuk buah pear ni kan.Dalam bahasa sains nya buah pear ini dikenali sebagai pyruss spp. Sebenarnya buah pear ni ada dua jenis, ada yang kulit hijau dan kulit kuning air macam tu. Buah pear ini sering dicari oleh ramai orang kerana ianya banyak dijual di pasar basah, pasar malam, pasar tani, dan mana mana pasaraya. Lagi satu buah pear ni diminati oleh ramai orang kerana harganya yang murah dan berpatutan. Bukan sebab harganya yang murah je , tapi buah pear ini mempunyai khasiat yang tersendiri.  Antara khasiat buah pear ini adalah bertindak sebagai

Set Buang Angin Dalam Badan Shaklee

Masalah angin dalam badan? Ya, ramai diantara kita mengalami masalah angin dalam badan. Bukan kata orang tua je, malah kita yang muda pun ada masalah angin dalam badan ini. Salah makan sikit dah kena angin dalam badan. Malah, ada yang menderita masalah angin dalam badan ini sampaikan muntah-muntah, pening kepala dan sebagainya. Ishh, teruk juga kalau lihat kesan angin dalam badan ini. Dan dengan sebab itulah kita digalakkan untuk mencari rawatan alternatif untuk mengusir angin dalam badan. Salah satu cara yang kita boleh ambil untuk mengurangkan angin dalam badan adalah dengan mengambil supplement seperti set angin dalam badan shaklee. Set Buang Angin Dalam Badan Shaklee  Set buang angin dalam badan shaklee ini terdiri daripada : Pepperminth Ginger Plus Pepperminth ginger plus daripada shaklee ini terdiri daripada halia, pudina, jintan manis, dan annise Ianya sangat bagus dalam masalah membuang angin dalam badan, malah banyak lagi fungsi lai

Petua Tradisional Mengurangkan Tibi

Bila kita mengalami batuk yang berterusan mesti suspek Tibi  kan? Pastu mula lah orang lain takut untuk mendekati orang tersebut, sebab takut-takut nanti terkena juga Lagi satu bila makan jeruk banyak sangat mesti kita batuk-batuk kan?Errr boleh jadi Tibi jugak ke?Tidak. Ianya bukanlah petanda Tibi. Jom Jam kongsikan info pasal Tibi ni. Tibi atau nama saintifiknya adalah tuberculosis merupakan penyakit yang disebabkan oleh kuman mycrobacterium tuberculosis, menyebabkan kerosakan terutamanya pada paru-paru. TB ini boleh menular di mana-mana bahagian, contohnya ke tulang, otak,dan organ lain. Jika di biarkan kuman ini boleh mengganggu sistem tubuh dan boleh menyebabkan kematian. Berbeza batuk di sebabkan oleh makan jeruk dan Tibi ni. Makan jeruk bukanlah petanda awal kene Tibi, sebaliknya ianya adalah rangsangan daripada badan kita. Manakala tanda-tanda Tibi adalah seperti berikut: Antara tanda-tanda terkena TB adalah : Batuk kronik Demam Berkeringat pada