Esok ada jamuan aidilfitri kat tempat suami Jam.Dalam pening-pening nak bawak apa,Jam buat keputusan masak rendang ayam.
Lepas balik kerja singgah sekejap kat Lemang Pakteh.Kalau kat sungai petani ni lemang ni agak terkenal.
Harga nya ok,tak ada la mahal sangat.Ada lemang saiz kecil, saiz besar dan lemang cheese.
Harga pula kalau lemang yang size kecil tu RM 10, saiz besar RM12 dan lemang cheese RM 15.
Sepanjang duduk sungai petani ni tak pernah pula beli lemang cheese tu. Nampak lain daripada yang lain,mungkin lepas ni boleh cuba.hehe
Nak dijadikan cerita petang tadi Jam beli la 2 batang lemang. Lepas itu,pastu lupa pula nak suruh pakcik tu buka siap-siap buluh lemang tu.
Dalam tengah- tengah bawak kereta tu fikir nanti nak buka dengan apa.Kat rumah bukan ada parang, pisau adala.Nak patah balik malas pula sebab tengok kereta bersusun.
Adoii takpela.Pisau pun pisau la.haha.Akibatnya si suami la jadi mangsa kena buka buluh tu.Thank you abang!
Eh Jam bukan nak cerita pasal lemang, tapi nak kongsi resepi buat rendang. Suami Jam memang suka makan rendang. Kalau nak masak rendang memang dia akan pergi cari ayam tua. Akhirnya berjaya juga dirembat ayam tua kat econsave tu.Bukan senang nak cari ayam tua kat sini, rezeki dapat jugak hari ini.
Ok ni resepi rendang ayam.Sebelum tu Jam kalau masak takde sukatan, Jam suka main campak-campak je.huhu
2 ekor ayam tua/ biasa
*Kisar
4-5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2-3 inch halia
2-3 inch lengkuas
Kunyit hidup
3 batang serai
Kelapa -2 biji
Cili giling
Kerisik - opsyenal
Daun kunyit - opsyenel
Daun limau purut- opsyenal
Cara-cara
1. Panaskan minyak.Bila minyak dah panas masukkan kesemua bahan kisar
2. Masak sehingga terbit bau dan kemerahan.Tunggu seketika sehingga pecah minyak.
3. Lepas itu masukkan sedikit ciling dan biarkan pecah minyak.
4. Masukkan ayam dan biarkan seketika.Didihkan sampai air ayam kering.
5. Masukkan santan dan kacau dengan api perlahan.
6. Masukkan perasa garam dan gula dan daun limau purut.Biarkan sehingga kuah kering dan sedia di hidang.
Notes:
1.Jam kalau masak suka letak gula melaka, sebab ianya tidak terlalu manis.
2.Kalau sukakan kuah, janganlah masak sehingga kering ye.
3. Bila dah masak bolehlah masukkan hirisan daun kunyit.Jam tak letak pun sebab cari punya cari tak jumpa.huhu
Tadaaa.inilah dia rendang ayam kampung.Ayam sedikit hancur sebab rebus terlalu lama.
Sedap juga dimakan bersama roti gardenia.Sampai tinggal separuh roti tu suami Jam makan...Alhamdulillah..
Selamat mencuba!
.
Comments
Post a Comment