Skip to main content

Kali kedua masak rendang, tapi awesome!

Esok ada jamuan aidilfitri kat tempat suami Jam.Dalam pening-pening nak bawak apa,Jam buat keputusan masak rendang ayam.

Lepas balik kerja singgah sekejap kat Lemang Pakteh.Kalau kat sungai petani ni lemang ni agak terkenal.

Harga nya ok,tak ada la mahal sangat.Ada lemang saiz kecil, saiz besar dan lemang cheese.

Harga pula kalau lemang yang size kecil tu RM 10, saiz besar RM12 dan lemang cheese RM 15.

Sepanjang duduk sungai petani ni tak pernah pula beli lemang cheese tu. Nampak lain daripada yang lain,mungkin lepas ni boleh cuba.hehe

Nak dijadikan cerita petang tadi Jam beli la 2 batang lemang. Lepas itu,pastu lupa pula nak suruh pakcik tu buka siap-siap buluh lemang tu.

Dalam tengah- tengah bawak kereta tu fikir nanti nak buka dengan apa.Kat rumah bukan ada parang, pisau adala.Nak patah balik malas pula sebab tengok kereta bersusun.

Adoii takpela.Pisau pun pisau la.haha.Akibatnya si suami la jadi mangsa kena buka buluh tu.Thank you abang!

Eh Jam bukan nak cerita pasal lemang, tapi nak kongsi resepi buat rendang. Suami Jam memang suka makan rendang. Kalau nak masak rendang memang dia akan pergi cari ayam tua. Akhirnya berjaya juga dirembat ayam tua kat econsave tu.Bukan senang nak cari ayam tua kat sini, rezeki dapat jugak hari ini.

Ok ni resepi rendang ayam.Sebelum tu Jam kalau masak takde sukatan, Jam suka main campak-campak je.huhu

2 ekor ayam tua/ biasa

*Kisar
4-5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2-3 inch halia
2-3 inch lengkuas
Kunyit hidup
3 batang serai

Kelapa -2 biji
Cili giling
Kerisik - opsyenal
Daun kunyit - opsyenel
Daun limau purut- opsyenal

Cara-cara
1. Panaskan minyak.Bila minyak dah panas masukkan kesemua bahan kisar
2. Masak sehingga terbit bau dan kemerahan.Tunggu seketika sehingga pecah minyak.
3. Lepas itu masukkan sedikit ciling dan biarkan pecah minyak.
4. Masukkan ayam dan biarkan seketika.Didihkan sampai air ayam kering.
5. Masukkan santan dan kacau dengan api perlahan.
6. Masukkan perasa garam dan gula dan daun limau purut.Biarkan sehingga kuah kering dan sedia di hidang.

Notes:
1.Jam kalau masak suka letak gula melaka, sebab ianya tidak terlalu manis.
2.Kalau sukakan kuah, janganlah masak sehingga kering ye.
3. Bila dah masak bolehlah masukkan hirisan daun kunyit.Jam tak letak pun sebab cari punya cari tak jumpa.huhu



Tadaaa.inilah dia rendang ayam kampung.Ayam sedikit hancur sebab rebus terlalu lama.

Sedap juga dimakan bersama roti gardenia.Sampai tinggal separuh roti tu suami Jam makan...Alhamdulillah..

Selamat mencuba!
.

Comments

Popular posts from this blog

Sapu Ubat Gigi untuk Hilangkan Jeragat

Siapa yang tak ada masalah jeragat kat sini? Saya rasa majoriti kaum wanita di luar sana mengalami masalah ini kan?Termasuklah Jam..hehe "Jeragat pada kulit wajah adalah masalah yang paling biasa dihadapi di Asia. Hampir 50% konsultansi kepada doktor kulit dan doktor estetik berkaitan masalah kulit berjeragat." Macam masalah Jam, jeragat ini menetap kat pipi. Bila pakai bedak tebal tang mana pun masih nampak jeragat tu. Kadang-kadang tu berangan juga nak ada kulit yang putih gebu macam Nora Danish kan. Tapi apakan daya... Jadi mulalah tanya mr google cara nak hilangkan jeragat ini. Macam-macam dah letak. Pernah tu letak ubat gigi kat pipi sebab ada baca ubat gigi ni boleh hilangkan jeragat. Jam cuba lah buat, tapi malangnya jeragat tak hilang-hilang juga. Mungkin sebab Jam letak ubat gigi untuk beberapa hari sahaja kot, tak konsistent.Alahai biasa lah semangat tahi ayam je Jam ni. Daripada pembacaan Jam, jeragat ini boleh dicegah dengan beberapa cara. Ini ...

Khasiat Buah Pear Yang Ramai Tak Tahu!

Nah buah pear! Sebenarnya Ms J ni jarang nak makan buah, apatah lagi buah buahan import seperti buah pear ni. Tapi disebabkan oleh nak diet dan sihat, maka terpaksalah ambil buah pear ni. Sebenarnya, tak tahu nak beli buah apa semalam. Pergi pasar malam ternampak buah pear yang besar besar dan cantik, maka terjebak juga untuk beli.hehe Buah pear ni Ms J panggil sebagai buah lai. Iyalah lain negeri lain juga panggilan untuk buah pear ni kan.Dalam bahasa sains nya buah pear ini dikenali sebagai pyruss spp. Sebenarnya buah pear ni ada dua jenis, ada yang kulit hijau dan kulit kuning air macam tu. Buah pear ini sering dicari oleh ramai orang kerana ianya banyak dijual di pasar basah, pasar malam, pasar tani, dan mana mana pasaraya. Lagi satu buah pear ni diminati oleh ramai orang kerana harganya yang murah dan berpatutan. Bukan sebab harganya yang murah je , tapi buah pear ini mempunyai khasiat yang tersendiri.  Antara khasiat buah pear ini adalah bertindak seb...

Punca Berlakunya Pendarahan Ketika Hamil

Pernah dengar bunting pelanduk? Ada juga yang panggil sebagai bunting harimau. Tapi bagi Ms J ini adalah pertama kali Ms J dengar setelah mengalami masalah ini.Masalah ini adalah mengenai pendarahan yang berlaku ketika hamil. Dalam bahasa istilah perubatan pula, tiada istilah period tapi hamil atau bunting pelanduk dan bunting harimau ini sebenarnnya. Yang ada hanyalah ancaman keguguran atau 'treathen abortion'. Banyak faktor yang boleh menyumbang kepada masalah ini.Ini adalah antara punca kenapa pendarahan berlaku semasa hamil: Pendarahan Implantasi (Implantation Bleeding) Implantasi atau dalam bahasa mudahnya persenyawaan antara ovum dan sperm yang melekat di dinding rahim boleh juga menyebabkan pendarahan. Namun pendarahan yang berlaku hanyalah sedikit sahaja dan biasanya ianya berlaku dalam tempoh 1 hari hingga 3 hari. Pendarahan ini di anggap normal kerana pendarahan yang berlaku ketika proses implantasi. Pendarahan Penebusan (Bre...