Sering kita dengar penyakit gout dengan orang tua. Apa sebenarnya penyakit gout ini?
Gout adalah sejenis penyakit arhtritis yang akut menyebabkan kesakitan teruk dan bengkak pada bahagian sendi. Ia disebabkan oleh pengumpulan asid urid yang tinggi di dalam badan
Asid urid ini terbentuk daripada pemecahan purin yang terdapat dalam kebanyakan tisu manusia dan makanan.Kebiasaannya purin larut di dalam darah dan dikumuhkan di dalam air kencing. Pengambilan diet yang tinggi kandungan purin mungkin merupakan satu sebab peningkatanasid urid di dalam darah.
Sumber protein dalam diet terutamanya daging merah dan makanan laut, mengandungi purin yang boleh meningkatkan risiko pembentukan gout.
Sekiranya anda salah seorang penderita penyakit gout maka apa yang harus anda buat adalah menjaga pemakanan anda.Makanan yang mengandungi tinggi kandungan purin haruslah dielakkkan.Mungkin jadual di bawah boleh membantu corak pemakanan anda:
Gout adalah sejenis penyakit arhtritis yang akut menyebabkan kesakitan teruk dan bengkak pada bahagian sendi. Ia disebabkan oleh pengumpulan asid urid yang tinggi di dalam badan
Asid urid ini terbentuk daripada pemecahan purin yang terdapat dalam kebanyakan tisu manusia dan makanan.Kebiasaannya purin larut di dalam darah dan dikumuhkan di dalam air kencing. Pengambilan diet yang tinggi kandungan purin mungkin merupakan satu sebab peningkatanasid urid di dalam darah.
Sumber protein dalam diet terutamanya daging merah dan makanan laut, mengandungi purin yang boleh meningkatkan risiko pembentukan gout.
Sekiranya anda salah seorang penderita penyakit gout maka apa yang harus anda buat adalah menjaga pemakanan anda.Makanan yang mengandungi tinggi kandungan purin haruslah dielakkkan.Mungkin jadual di bawah boleh membantu corak pemakanan anda:
Jadual di bawah menunjukkan sumber purin dalam makanan.
KUMPULAN MAKANAN
|
TINGGI PURIN (150-825mg purin/ 100g makanan)
|
SEDERHANA PURIN (50-150mg purin/ 100g makanan
|
RENDAH PURIN(0-50mg purin/ 100g makanan)
|
---|---|---|---|
Makanan perlu dielak | Makanan diambil secara sederhana | Makanan yang diambil mengikut keperluan normal | |
Bijirin dan Produk Bijirin | Roti bijirin penuh, oat, bran gandum : *Hadkan 2/3 cawan sehari | Roti, nasi, bihun, kueteow, biskut | |
Buah-buahan | Asparagus, kekacang, cendawan, bayam, kubis bunga : *Hadkan ½ cawan sehari | Semua jenis buah dan jus buah | |
Sayur-sayuran | Asparagus, kekacang, cendawan, bayam, kubis bunga : *Hadkan ½ cawan sehari | Kebanyakan sayuran | |
Makanan Berprotein | Ikan bilis, sardin, hati, ginjal lembu, otak, ikan parang, ikan kembung | Ikan, ayam, daging, makanan laut, kekacang, lentil ( kacang dal, kacang peas) *Ambil 2-3 hidangan sehari mengikut Panduan Diet Malaysia | Susu dan produk tenusu, telur dan keju |
Lemak dan Minyak | Semua jenis (ambil secara sederhana) | ||
Sup | Ekstrak daging | Sup daging | Sup sayur |
Lain-lain | Yis, minuman beralkohol terutama bir (Hadkan 1 minuman sebanyak 3 kali seminggu) | Minum 6-8 gelas sehari. ELAKKAN pengambilan gula, sirap, gula-gula, teh, kopi, coklat dan kastard. |
Berikut pula testimoni daripada pengguna yang menggunakan vivix sebagai satu alternatif bagi mengurangkan penyakit gout.
fjkgfkgfkgjf
Comments
Post a Comment