Dalam kehidupan seharian kita memang tidak boleh lari daripada pembelajaran. Pembelajaran dan kehidupan sudah menjadi sebati dalam kehidupan kita. Pernah dulu masa kecik-kecik selalu kalau dekat-dekat nak exam kita akan baca Yassin pastu letak air kat depan. Ada jugak yang suruh ustaz bacakan ayat-ayat quran kat air tersebut dan di beri minum pada pelajar yang akan mengambil exam.
Mengapa ye? maksud saya ada apa dengan air itu dan bagaimana ia boleh membantu kita?
Yupp hari ini Jam ada terbaca mengenai rahsia air yang dibacakan quran yang ingin Jam kongsikan dengan semua.
Secara ringkasnya, apa yang kita rasa apabila berada dalam keadaan yang tenang macam tempat perkhelahan, termpat peranginan atau di tepi pantai? Tenang bukan?
Ini menunjukan badan kita berinteraksi dengan keadaan sekeliling. Ada sebuah buku yang di tulis oleh pengarang cina yang bernama Mantak Chia yang mendedahkan kajian orang cina dulu kala terhadap kesan bunyi kepada kesihatan tubuh badan kita. Menurut buku tersebut bunyi yang betul memberi kesan kepada tubuh badan kita.
Di dalam islam, kita disuruh membaca al-quran dengan bacaan yang betul. Kita diajar dengan pelbagai hukum tajwid seperti idgham, qalqalah dab bermacam lagi. Kenapa? Kerana terdapat seribu penawar kepada kesihatan kita.
Kesan getaran bunyi juga sebenarnya memberikan kesan kepada molekul-molekul air. Satu kajian telah dilakukan oleh saintis Jepun iaitu Masaru Emoto mendapati molekul air berubah bentuk apabila getaran bunyi diajukan kepada air tersebut.
Wah hebat bukan ciptaan Tuhan. Patutlah orang tua dulu -dulu selalu pesan depan rezeki tidak elok merungut. Selalu kita dengar bukan?
Tidak percaya? Boleh lihat ini. Setiap molekul air berubah bentuk apabila perkataan yang berbeza diajukan.
Subhanallah cantiknya..
Inilah khasiat ayat quran jika dibaca dengan betul. Getaran bunyinya memeberikan kesan yang sangat baik untuk diri kita. Maka tidak hairanlah di dalam Islam kita di ajar untuk membaca kalimah Bismilallah sebelum melakukan minum atau makan. Ini adalah khasiat yang tidak diberitahu.
So lepas ini marilah sama-sama kita amalkan. Moga bermanfaat.
Comments
Post a Comment