Skip to main content

Kesan sakit epidural hilang dengan vivix!

Minggu lepas Ms J berkesempatan melawat kawan yang baru sebulan bersalin anak pertama. Alhamdulillah syukur bertambah lagi umat nabi Muhammad di muka bumi ini.

Memang teruja nak jumpa dengan kawan Ms J sebab dah lama tak jumpa kan. Iyela dia sekarang kerja kat Perak, time balik umah mak dia kat Alor Setar baru sempat jumpa. Mana tak teruja nya sanggup dari Penang Jam sanggup drive pergi Alor Setar sebab nak tengok baby dia..

Bila  mak-mak orang berjumpa ni banyak sungguh nak dicerita kan nya. Antara topic yang paling hangat adalah pengalaman  masa bersalin anak pertama.

Iye first experience kan, masing-masing berbeza. Bila dengar cerita kawan Jam tu rasa eeeeee takut nya, mujur Jam tak macam tu.

"Macam biasa pergi klinik kesihatan, rutin follow up, sebab Yana time tu dah 37 weeks. Tup-tups check bp tinggi, 180/ 120. Yana da tak sedap rasa dah. Tengok-tengok nurse kat situ suruh refer kat hospital, siap panggil ambulans lagi. La la tu jugak Yana kene pergi hospital.

Kene warded banyak hari jugak la, tak boleh tahan tu masuk ward isolation room lagi. Tak de orang teman, mak suami masuk time waktu melawat jela. Memang menagis la sedih bebb..

Da banyak hari tapi still jalan tak buka lagi, bp still jugak tinggi. Doktor cakap kene ceaser. Dah rasa cuak da ni. Tambah-tambah lagi macam-macam da kene cucuk, kat dua-dua belah tangan tak usah cakap penuh wayar sana sini, tangan kaki dah bengkak. 

Sebelum operation tu nurse nak cucuk kat belakang, katanya sakit sikit. Bila kene cucuk tu hanya tuhan saja yang tahu betapa sakitnya.Cepat-cepat Yana tarik nurse pembantu tu pegang tanagan dia kuat-kuat, sebab memang sakit gilerr.

Lepas cucuk tu da tak rasa apa da, macam kebas gitu, kaki rasa berat tak boleh angkat, mata pun da lali. Tak mampu lagi nak tengok doktor buat apa, tups-tups Yana sedar tengok kat dalam ward da dengan baby"....

Apa itu epidural injection? Nah lebih kurang macam ni...






Kat sini Ms J nak share dengan ibu-ibu di luar sana mengenai epidural injection semasa nak deliver baby. Injection ini macam painkiller nak bagi tak rasa sakit semasa bersalin. Kesan daripada itu kita akan rasa kebas di kawasan bawah suntikan semasa melahirkan anak. 

Memang tidak dinafikan lagi epidural amat mebantu si ibu semasa proses bersalin, tetapi tahukah anda kesan suntikan ini di kemudian hari?

Antara kesan-kesan suntikan epidural

  • Ibu mengalami sakit belakang dalam masa tertentu, ada yang sehingga berbulan-bulan lamanya selepas bersalin
  • Ibu merasa gatal-gatal, loya dan muntah-muntah
  • Ibu mengalami tekana darah rendah
  • Ibu sukar membuang air kecil selepas bersalin
  • Ibu mengalami sakit kepala yang teruk termasuklah sakit leher dan migraine yang berkemungkinan berlaku sekitar 3 bulan selepas bersalin
  • Demam yang di alami oleh si ibu dan bayi selepas bersalin 

(Resourses from Pregnancy to Parenthood)

Namun, bagi bakal ibu yang bercadang untuk mengambil suntikan epidural ini bolehlah berjumpa dan berbincang dengan pakar gynae anda. Sememang nya mereka lebih pakar daripada kita yang mana hanyalah seorang pesakit.

Bagi yang ingin mengurangkan kesan epidural,Ms J nak share testimoni pengguna yang menggunakan vivix selepas melakukan suntikan epidural.






Jangan segan-segan.Hubungi atau watsap Ms J 016 444 2685 untuk dapatkan sebarang konsultasi!

Comments

Popular posts from this blog

Petua Tradisional Mengurangkan Tibi

Bila kita mengalami batuk yang berterusan mesti suspek Tibi  kan? Pastu mula lah orang lain takut untuk mendekati orang tersebut, sebab takut-takut nanti terkena juga Lagi satu bila makan jeruk banyak sangat mesti kita batuk-batuk kan?Errr boleh jadi Tibi jugak ke?Tidak. Ianya bukanlah petanda Tibi. Jom Jam kongsikan info pasal Tibi ni. Tibi atau nama saintifiknya adalah tuberculosis merupakan penyakit yang disebabkan oleh kuman mycrobacterium tuberculosis, menyebabkan kerosakan terutamanya pada paru-paru. TB ini boleh menular di mana-mana bahagian, contohnya ke tulang, otak,dan organ lain. Jika di biarkan kuman ini boleh mengganggu sistem tubuh dan boleh menyebabkan kematian. Berbeza batuk di sebabkan oleh makan jeruk dan Tibi ni. Makan jeruk bukanlah petanda awal kene Tibi, sebaliknya ianya adalah rangsangan daripada badan kita. Manakala tanda-tanda Tibi adalah seperti berikut: Antara tanda-tanda terkena TB adalah : Batuk kronik Demam Berkeringat pada

Set Buang Angin Dalam Badan Shaklee

Masalah angin dalam badan? Ya, ramai diantara kita mengalami masalah angin dalam badan. Bukan kata orang tua je, malah kita yang muda pun ada masalah angin dalam badan ini. Salah makan sikit dah kena angin dalam badan. Malah, ada yang menderita masalah angin dalam badan ini sampaikan muntah-muntah, pening kepala dan sebagainya. Ishh, teruk juga kalau lihat kesan angin dalam badan ini. Dan dengan sebab itulah kita digalakkan untuk mencari rawatan alternatif untuk mengusir angin dalam badan. Salah satu cara yang kita boleh ambil untuk mengurangkan angin dalam badan adalah dengan mengambil supplement seperti set angin dalam badan shaklee. Set Buang Angin Dalam Badan Shaklee  Set buang angin dalam badan shaklee ini terdiri daripada : Pepperminth Ginger Plus Pepperminth ginger plus daripada shaklee ini terdiri daripada halia, pudina, jintan manis, dan annise Ianya sangat bagus dalam masalah membuang angin dalam badan, malah banyak lagi fungsi lai

Sapu Ubat Gigi untuk Hilangkan Jeragat

Siapa yang tak ada masalah jeragat kat sini? Saya rasa majoriti kaum wanita di luar sana mengalami masalah ini kan?Termasuklah Jam..hehe "Jeragat pada kulit wajah adalah masalah yang paling biasa dihadapi di Asia. Hampir 50% konsultansi kepada doktor kulit dan doktor estetik berkaitan masalah kulit berjeragat." Macam masalah Jam, jeragat ini menetap kat pipi. Bila pakai bedak tebal tang mana pun masih nampak jeragat tu. Kadang-kadang tu berangan juga nak ada kulit yang putih gebu macam Nora Danish kan. Tapi apakan daya... Jadi mulalah tanya mr google cara nak hilangkan jeragat ini. Macam-macam dah letak. Pernah tu letak ubat gigi kat pipi sebab ada baca ubat gigi ni boleh hilangkan jeragat. Jam cuba lah buat, tapi malangnya jeragat tak hilang-hilang juga. Mungkin sebab Jam letak ubat gigi untuk beberapa hari sahaja kot, tak konsistent.Alahai biasa lah semangat tahi ayam je Jam ni. Daripada pembacaan Jam, jeragat ini boleh dicegah dengan beberapa cara. Ini