Skip to main content

Kenapa tak boleh makan laksa dalam pantang?

First time dengar orang belah utara cakap dalam pantang tak boleh makan laksa. Bukan tak boleh makan dalam waktu pantang je, malah dikatakan tidak boleh makan selama setahun.




Gluppp..Rasa terliur weh. Sedap pulak makan laksa petang-petang cegini ni. Ingatkan dalam pantang je tak boleh makan rupanya setahun lama tu. Tersimpanlah hasrat nak makan laksa. Tunggu anak setahun dulu baru boleh makan.

Fist time dengar sebab Jam asal dari Kelantan, mak pun tak cakap tak boleh makan laksa. Tapi lepas habis pantang masuk kerje lunch terliur pula tengok laksa. Tup-tups kawan tegur katanya tak boleh makan. Terkejut jugak la dengar time tu.

Tapi bila dengar kisah dia, terus tak jadi makan. Dulu kawan Jam pun macam Jam la. Lepas abis pantang 3 bulan terus makan laksa.

"Anak sudah 3 tahun, tapi kesannya sampai sekarang rasa. Badan tak boleh tahan sejuk, sakit-sakit dalam badan. Jam muda lagi kene jaga betul-betul. Biar pantang sekarang nanti da habis pantang nak makan pun makanla."

Tu antara nasihat kawan Jam kat Jam. Hari ini tergerak hati nak cari pasal laksa dan pantang ni. Jom baca ni.

Laksa ini bersifat 'sejuk'. Haa mesti ramai tak faham sejuk tu apa kan. Dalam kes ini Jam bagi contoh laksa.

Lihat bagaimana proses membuat laksa.

1.Di perbuat daripada tepung beras- still ok tidak ada kaitan dengan 'sejuk'
2. Lepas masak, ia nya dibentuk dan dilenyek menjadi bentuk laksa- pun still ok
3. Dibiarkan kering - ok lagi
4. Bila dah kering ia dimasak/ direbus/ direndam  dalam kuah laksa - haaa part ni yang tak OK

Kenapa?

Sebab laksa ini dah jadi macam 'nasi sejuk' Dimasak dua kali. Jadinya kandungan angin ketika masak kali kedua sungguh tinggi. Kalau ibu-ibu cuba makan nasi sejuk yang dipanaskan banyak kali masa dalam pantang, mahu bentan time-time tu jugak

So ibu-ibu di luar sana elakkan makan laksa dalam pantang. Kalau boleh pantang makan laksa selama setahun. Jam pun tak sabar da nie nak makan laksa, bulan depan anak da cukup setahun.

Sejak berjinak dengan shaklee ni, banyak yang Jam telah belajar. Tahu tak shaklee pun ada supplement untuk masalah bentan ni. Bagi yang mempunyai masalah bentan bolehlah mencuba vivix dari shaklee, kerana ramai yang berjaya kurangkan bentan dengan vivix.

Lihat apa kata mereka pasal bentan dan vivix ni:






Berminat ??~ HUBUNGI SAYA UNTUK TAWARAN ISTIMEWA


 Sebarang pertanyaan @ tempahan bolehlah hubungi
Jamaliah bt Shaari  ID - 1229088
Facebook :https://www.facebook.com/httpsjamaliah.shaari
Blog : msasyraff.blogspot.com
Telefon @ watsap : 0149078685




Comments

Popular posts from this blog

Petua Tradisional Mengurangkan Tibi

Bila kita mengalami batuk yang berterusan mesti suspek Tibi  kan? Pastu mula lah orang lain takut untuk mendekati orang tersebut, sebab takut-takut nanti terkena juga Lagi satu bila makan jeruk banyak sangat mesti kita batuk-batuk kan?Errr boleh jadi Tibi jugak ke?Tidak. Ianya bukanlah petanda Tibi. Jom Jam kongsikan info pasal Tibi ni. Tibi atau nama saintifiknya adalah tuberculosis merupakan penyakit yang disebabkan oleh kuman mycrobacterium tuberculosis, menyebabkan kerosakan terutamanya pada paru-paru. TB ini boleh menular di mana-mana bahagian, contohnya ke tulang, otak,dan organ lain. Jika di biarkan kuman ini boleh mengganggu sistem tubuh dan boleh menyebabkan kematian. Berbeza batuk di sebabkan oleh makan jeruk dan Tibi ni. Makan jeruk bukanlah petanda awal kene Tibi, sebaliknya ianya adalah rangsangan daripada badan kita. Manakala tanda-tanda Tibi adalah seperti berikut: Antara tanda-tanda terkena TB adalah : Batuk kronik Demam Berkeringat pada

Set Buang Angin Dalam Badan Shaklee

Masalah angin dalam badan? Ya, ramai diantara kita mengalami masalah angin dalam badan. Bukan kata orang tua je, malah kita yang muda pun ada masalah angin dalam badan ini. Salah makan sikit dah kena angin dalam badan. Malah, ada yang menderita masalah angin dalam badan ini sampaikan muntah-muntah, pening kepala dan sebagainya. Ishh, teruk juga kalau lihat kesan angin dalam badan ini. Dan dengan sebab itulah kita digalakkan untuk mencari rawatan alternatif untuk mengusir angin dalam badan. Salah satu cara yang kita boleh ambil untuk mengurangkan angin dalam badan adalah dengan mengambil supplement seperti set angin dalam badan shaklee. Set Buang Angin Dalam Badan Shaklee  Set buang angin dalam badan shaklee ini terdiri daripada : Pepperminth Ginger Plus Pepperminth ginger plus daripada shaklee ini terdiri daripada halia, pudina, jintan manis, dan annise Ianya sangat bagus dalam masalah membuang angin dalam badan, malah banyak lagi fungsi lai

Sapu Ubat Gigi untuk Hilangkan Jeragat

Siapa yang tak ada masalah jeragat kat sini? Saya rasa majoriti kaum wanita di luar sana mengalami masalah ini kan?Termasuklah Jam..hehe "Jeragat pada kulit wajah adalah masalah yang paling biasa dihadapi di Asia. Hampir 50% konsultansi kepada doktor kulit dan doktor estetik berkaitan masalah kulit berjeragat." Macam masalah Jam, jeragat ini menetap kat pipi. Bila pakai bedak tebal tang mana pun masih nampak jeragat tu. Kadang-kadang tu berangan juga nak ada kulit yang putih gebu macam Nora Danish kan. Tapi apakan daya... Jadi mulalah tanya mr google cara nak hilangkan jeragat ini. Macam-macam dah letak. Pernah tu letak ubat gigi kat pipi sebab ada baca ubat gigi ni boleh hilangkan jeragat. Jam cuba lah buat, tapi malangnya jeragat tak hilang-hilang juga. Mungkin sebab Jam letak ubat gigi untuk beberapa hari sahaja kot, tak konsistent.Alahai biasa lah semangat tahi ayam je Jam ni. Daripada pembacaan Jam, jeragat ini boleh dicegah dengan beberapa cara. Ini