Entry kali ini Jam ingin bercerita mengenai makanan yang perlu dielakkan semasa mengandung.. Haaa bakal ibu di luar sana mesti suka kan? Iye la apa yang kita makan nanti akan mempengaruhi anak-anak kita yang bakal lahir esok..
Jom lihat makanan apa yang perlu dielakkan semasa mengandung!
Makanan mentah
Suka makan sushi? Ooopsss berhenti seketika makan sushi dan sebagainya kerana dikhuatiri makanan separa masak ini boleh menyebabkan komplikasi seperti di bawah;
- Toxoplasmosis - Penyakit yang disebabkan oleh parasit yang terdapat di dalam daging mentah dan sayur-sayuran tidak dicuci sempurna.Makanan seperti ini boleh menyebabkan jangkitan intrauterine yang serius kepada bayi
- Cirit-birit - Salmonella biasanya terdapat di dalam daging ayam dan telur yang tidak dimasak. Cirit-birit yang anda alami secara tidak langsung boleh membahayakan bayi sekiranya tidak dirawat dengan segera.
- Jangkitan Cacing - Pengambilan ikan mentah boleh menyebabkan jangkitan cacing. Walaupun tidak meninggalkan kesan langsung kepada bayi tetpai cacing akan memakan segala cat yang diperlukan oleh bayi.
- Keguguran, kelahiran pra matang - Salah satu penyebabnya berpunca daripada bacteria listeria yang banyak terkandung di dalam keju yang tidak dipasteur dengan baik.
Vitamin A
Apa jua bentuk Vitamin A yang diambil melebihi 5000iu boleh menyebabkan kecacatan muka, kepala, jantung, dan saraf bayi. Sebagai langkah selamat, anda boleh mengambil beta karotena yang banyak terkandung dalam lobak merah. Makanan yang mengandungi banyak vitamin A seperti hati daripada sumber haiwan perlu dielak.
Raksa
Makanan laut seperti tuna, mackerel (kembung besar) dan beberapa jenis ikan bersaiz besar yang lain mengandungi kandungan raksa yang tinggi. Sekiranya pengambilan makanan yang megandungi raksa berlebihan, raksa boleh menyebabkan kerosakan bayi.
Gula
Pengambilan gula berlebihan akan menyebabkan anda menghadapi komplikasi kencing manis sewaktu hamil. Malah, perkara ini boleh menyebabkan berat badan bayi bertambah dan akan menyukarkan proses kelahiran.
Makanan yang diproses
Salah satu makanan proses yang popular ialah sosej. Sosej berkemungkinan mengandungi kandungan nitrat dan nitrit yang tinggi. Jadi, anda perlu mengurangkan pengambilannya.
Produk tenusu
Susu yang tidak dipasteur dan sesetengah keju boleh mengandungi bakteria listeria yang berkemungkinan menyebabkan keguguran di awal kehamilan dan kelahiran pra matang. Keju yang diyakini selamat keju keras seperti cheddar, edam dan parmesan. Begitu juga dengan mozzarella, feta, marscapone dan krim keju.
Kacang Tanah
Inilah satu-satunya jenis kekacang yang perlu dielak sewaktu hamil kerana kacang tanah boleh meningkatkan alahan pada kacang dalam kalangan bayi. Jika ahli keluarga anda mengalami masalah alahan, elakkanlah kacang tanah.
Telur Kuning
Telur kuning g yang tidak dimasak sempurna dan masih kelihatan cair biarpun sudah dimasak mungkin mengandungi salmonella. Walaupun jarang memberi kesan kepada bayi, anda mungkin mengalami muntah serius, cirit-birit, demam dan dehidrasi. Jika ingin makan telur rebus, pastikan telur itu dimasak lebih kurang tujuh minit.
Jika anda masih lagi tercari-cari suplement yang lengkap untuk tempoh kehamilan, anda boleh mencuba supplement dari shaklee. Boleh dapatinya daripada saya atau mana-mana pengedar shaklee yang berdekatan. Untuk setiap masalah anda pasti ada penyelesaiannya dan dapatkan consultation yang terbaik daripada kami kerana ianya dalah percuma!
Berminat ??~ HUBUNGI SAYA UNTUK TAWARAN ISTIMEWA
Sebarang pertanyaan @ tempahan bolehlah hubungi
Jamaliah bt Shaari ID - 1229088
Facebook :https://www.facebook.com/httpsjamaliah.shaari
Blog : msasyraff.blogspot.com
Telefon @ watsap : 0149078685
Comments
Post a Comment